Vogels kijken op de Rijsplas in de Aalkeetbuitenpolder

In de Aalkeetbuitenpolder ligt de Rijsplas. Dit water zit van november tot april vol ganzen, smienten en wintertalingen. Vanaf het fietspad dat om de polder loopt, kun je de vogels bekijken. Ook is er een parkeerplaats met een pad naar de vogelkijkhut. Vergeet de verrekijker niet!

Aalkeetbuitenpolder

Vogelparadijs bij Vlaardingen

De Aalkeetbuitenpolder is ingericht voor de natuur en wordt begraasd met een oud-Hollands runderras, de blaarkop, van boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-Hoff. Jeroen is ook Weidevogelboer en dat komt de weidevogelstand ten goede: "We laten ons echt door de vogels leiden. Door de ganzen wordt er sowieso laat gemaaid. Vóór 1 juni hoef ik niet te maaien." Om de graslanden geschikt te maken voor bedreigde weidevogels wordt het waterpeil hoog gehouden om plas-dras te creëren. Hierdoor worden de graslanden lekker nat en drassig waar steltlopers zoals grutto en kievit erg van houden. Met hun lange poten en snavel kunnen steltlopers goed door de plas-dras manoeuvreren. De natte omstandigheden trekken veel insecten aan, onder andere muggen, waar de kleine kuikentjes dol op zijn! Van de Rijsplas maken veel eenden en ganzen graag gebruik om te overnachten. Zij vliegen 's ochtends naar de graslanden om hun buik rond te eten en vliegen dan 's avonds terug om te slapen. Op de plas kunnen ze vrij rond dobberen en zijn ze veilig van de meeste roofdieren.

Vogels spotten

Vogels kun je het beste voor je verrekijker krijgen met zonsopgang en zonsondergang. Dan zijn de vogels in de weer van slaapplaats naar foerageerplaats. Geniet vanaf de vogelkijkhut bij de Rijsplas van de vogels die vliegen, scharrelen en broeden in het natuurgebied. In het voorjaar zie je tureluurs, grutto's, kluten en kokmeeuwen. In de wintermaanden zie je duizenden eenden en ganzen die komen overwinteren of op doortrek zijn. 

Kom eens langs!

Wandel of fiets om de Rijsplas en je komt de vogelkijkhut tegen. Als je met de auto komt, navigeer dan naar Parkeerplaats Vogelkijkhut, Vlaardingen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

Verkennen

logo