Ga direct naar inhoud
Aalkeetbuitenpolder

Nieuws uit Aalkeetbuitenpolder

 • 22 juni 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Vacatures Commissielid Fractie Natuurterreinen - Hoogheemraadschap van Delfland

  Eind maart zijn in alle waterschappen nieuwe Algemene Besturen geïnstalleerd. Binnen ieder waterschap zijn er 2 Algemene Bestuurders die zich richten op de belangenbehartiging van de natuurterreinen binnen het werkgebied van het waterschap. Vanuit de fractie Natuurterreinen zijn we op zoek naar personen die de fractie willen komen versterken in de vorm van Commissieleden.

 • 21 februari 2023 | Natascha Hokke

  Ga mee op excursie door de eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland, bij Vlaardingen

  Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: de eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie.

 • 27 september 2022 | Natascha Hokke

  Lezing erfgoedspecialist in Stedelijk Museum Schiedam

  In de tentoonstelling ‘Levend Landschap’ in het Stedelijk Museum Schiedam is te zien hoe kunstenaars het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen; het ‘typische’ Hollandse landschap. Beelden die je nu nog steeds in Midden-Delfland kunt zien. Wat kunnen we leren van deze historische schilderijen? Michiel Purmer, landschap- en erfgoedspecialist bij Natuurmonumenten vertelt tijdens een eenmalige lezing op 13 oktober graag meer over het eeuwenoude cultuurlandschap uit de schilderijen, over het landschap en natuurbeheer in Midden-Delfland vandaag de dag en hoe het verleden inspiratie kan bieden voor de toekomst. Voorafgaand aan de lezing kunnen deelnemers een privébezoek aan de expositie brengen.

 • 25 augustus 2022 | Natascha Hokke

  Natuurgebied Aalkeetbuitenpolder wordt geschikter voor bedreigde weidevogels

  Komende weken gaan machines aan de slag in de Aalkeetbuitenpolder bij Maasland om delen op te hogen. De maatregelen zorgen ervoor dat het beheer in het gebied voor boer en boswachter gemakkelijker uit te voeren wordt. Op deze manier wordt verruiging tegengegaan wat de Aalkeetbuitenpolder weer geschikter maakt voor bedreigde weidevogels zoals de oer-Hollandse grutte en tureluur. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Actieplan Boerenlandvogels Zuid-Holland van Provincie Zuid-Holland.

 • 10 maart 2022 | Natascha Hokke

  Kaas, vlees en zuivel uit Midden-Delfland straks te koop in hartje Rotterdam

  Met een slok smakelijke, duurzame melk én een blik op de polder met roepende weidevogels toosten vanochtend de boeren van Coöperatie Heerlijk van Dichtbij en de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ op een succesvolle samenwerking. Het doel van de samenwerking? Het veroveren van de Rotterdamse supermarkten en horeca met de overheerlijke streekproducten van Heerlijk van Dichtbij. Smakelijke, lokale, eerlijke en duurzame producten die bijdragen aan meer biodiversiteit, lekker eten voor de consument en een eerlijke waardering voor de boer is het vertrekpunt van beide partijen. Alle reden om de handen ineen te slaan.

 • 14 juni 2021 | Natascha Hokke

  Broedende veldleeuwerik in het land van boer Jeroen van der Kooij in Midden-Delfland

  Boer Jeroen van der Kooij was deze week ontzettend trots toen hij een nest van een veldleeuwerik in zijn land vond. De veldleeuwerik was ooit de algemeenste akker- en weidevogel van ons land. Helaas is de stand van de broedvogel nu met maar liefst 95% afgenomen. “Dat de veldleeuwerik hier dan weer een plek vindt, dat is een enorme opsteker”, zegt boer Jeroen opgetogen.

 • 27 april 2021 | Natascha Hokke

  Boer en boswachter in gesprek: samenwerken met de natuur bij Hoeve Rust-hoff

  Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! In deze reeks: Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff in Maasland.

 • 06 januari 2021 | Natascha Hokke

  Boer Jeroen van der Kooij start met verzuivelen op Hoeve Rust-hoff

  Boer Jeroen en Gusta van der Kooij hebben een biologisch veebedrijf in Maasland met blaarkopkoeien. Een langgekoesterde wens was om op de boerderij op ambachtelijke wijze, zonder bewerkingen van de fabriek, de melk van de koeien te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt. Die wens is in vervulling gegaan, de bereidingsruimte is klaar en in gebruik door boer Jeroen zelf!

 • 22 december 2020 | Natascha Hokke

  Kijk hier de webinars Boer, natuur en consument in Midden-Delfland terug

  Verschillende sprekers beantwoorden, gericht op Midden-Delfland, dit soort vragen tijdens het digitale drieluik ‘Boer, natuur en consument’. Dit webinar is georganiseerd door Ledencommissie Zuid-Holland van Natuurmonumenten - in nauwe samenwerking met de boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland - en nu voor iedereen terug te kijken!

 • 27 november 2019 | Natascha Hokke

  Weidevogelstand Midden-Delfland op peil

  De inzet van ruim 75 agrariërs in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland voor het weidevogelbeheer leverde dit seizoen een goed resultaat op. Afwijkend van de dalende landelijke trend blijft de stand van de weidevogels in Midden-Delfland en omgeving op peil dankzij de inspanningen van vele gebiedspartijen. Dit laten de weidevogeltellingen van 2019, uitgevoerd door Vogelwerkgroep Midden-Delfland in opdracht van Agrarisch Collectief Midden-Delfland, zien.