Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Aalkeetbuitenpolder

Aalkeetbuitenpolder

Welkom in Aalkeetbuitenpolder

Spot vanuit de kijkhut de kievit, tureluur en veldleeuwerik in de oud-Hollandse graslanden van de Aalkeetbuitenpolder. Deze graslanden in Midden-Delfland trekken in het voorjaar veel weidevogels en in de winter ganzen.

Boswachter Gerard van Winden
Gerard van Winden

Boswachter van dit gebied

Meer over Aalkeetbuitenpolder
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Spot vanuit de kijkhut de kievit, tureluur en veldleeuwerik in de oud-Hollandse graslanden van de Aalkeetbuitenpolder. Deze graslanden in Midden-Delfland trekken in het voorjaar veel weidevogels en in de winter ganzen.

  Vogelkijkhut

  Vanaf het fietspad dat eromheen loopt, kun je de vogels bekijken. Ook is er een parkeerplaats met een pad naar een vogelkijkhut. Vergeet de verrekijker niet!

  Bezoek de eendenkooi

  Aan de zuidkant van de polder ligt eendenkooi het Aalkeetbuiten. Deze kooi is één van de weinig overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland. Wil je een kijkje nemen bij de eendenkooi? Dit kan tijdens activiteiten, check hiervoor de agenda!

  Bedreiging weidevogels

  Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Daarom werken we hard aan een veilige haven voor oer-Hollandse vogels zoals grutto en tureluur. Hierbij wordt samengewerkt met de boeren. Een deel van het waterpeil in de polder is verhoogd. Ook wordt er laat in het seizoen gemaaid (juni), zodat de kuikens niet dood gaan. Uit vogeltellingen blijkt dat het beheer zijn vruchten afwerpt.

  Meer weten over de samenwerking met bio-boeren in Midden-Delfland?

  Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen

  Opvliegende smient

  Overwinterende ganzen

  In Aalkeetbuitenpolder ligt de Rijsplas. Dit water zit van november tot april vol ganzen, smienten en wintertalingen. Deze overwinteraars eten op de graslanden en slapen op de plas. Ze leven deze tijd in groepen van honderden vogels, indrukwekkend om te zien.

  Oer-Hollandse koeien

  De oud-Hollandse graslanden van de Aalkeetbuitenpolder heeft een oer-Hollandse bewoner: de blaarkop. De blaarkop is een koeienras dat niet voor niets in het natuurgebied loopt.

  Ga mee op pad door een historische eendenkooi

  Middenin Midden-Delfland ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ontdek tijdens een van de excursies de schoonheid van dit historische pareltje. Onderweg vertellen de boswachters je hoe een eendenkooi werkte en waarom absolute rust nodig was in een eendenkooi.

  Kijk hier voor de excursies

  Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

  Als je bij het kooihuisje Het Aalkeetbuiten staat, vergeet je even dat de A20, Vlaardingen en Rotterdam zo dichtbij liggen. De eendenkooi ligt aan de zuidwest-rand van natuurgebied de Aalkeetbuitenpolder en is een van de drie overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland.

  Lees meer over dit oer-Hollandse fenomeen

  Samenwerking bio-boeren

  Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd!

  Lees hier de verhalen van de boeren
  Aalkeetbuitenpolder

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

  Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied.
  Je ziet hier vogels zoals de blauwborst, lepelaars en weidevogels.

  • 19.36 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de Ackerdijkse Plassen en Broekpolder

  Natuur dicht bij de stad. Als je dit gebied nog niet kent, zal deze fietsroute je zeker verrassen. Dit is boerenland waar de natuur steeds meer ruimte krijgt.

  • 61.5 km
 • Aalkeetbuitenpolder

  Agenda

  Weidevogels spotten met boer Jeroen
  za 02 mei

  Weidevogels spotten met boer Jeroen in de Aalkeetbuitenpolder

  Neem een kijkje op de boerderij van boer Jeroen van der Kooij en speur naar weidevogels in Midden-Delfland.

  NAMO63880 - eendenkooitocht van OERRR. @Andries de la Lande Cremer
  zo 17 mei

  Eendenkooitocht van OERRR door Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

  Heb jij altijd een kijkje willen nemen in de eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland? Dit is je kans! Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z'n werk ging. De kooiker neemt je mee terug in de tijd!

  Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten
  zo 14 jun
  Cultureel

  Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

  Een paar keer per jaar krijg je de unieke kans om een kijkje te nemen in de eeuwenoude eendenkooi Het Aalkeetbuiten aan de Aalkeetbuitenpolder bij Maassluis. Samen met de kooiker wandelen we rond de eendenkooi en vertelt hij alles over de werking en de geschiedenis.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Aalkeetbuitenpolder

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo