Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilligers Joop en Gusta hebben hart voor de natuur

13 juli 2023 | Miranda Fieret

Ze waren er vanaf het begin bij, werken in weer in wind en schromen zelfs niet om meterslange robinia wortels uit de grond te trekken. “Zodat wandelaars zich niet aan de stekels bezeren”.

Joop en Gusta in de Meiduinen

Joop en Gusta Broekhans zijn vrijwilligers beheer/onderhoud in de Meiduinen, een gebied in ontwikkeling van Natuurmonumenten West-Brabant. “We zijn de handjes van de boswachter en om de week gaan we in een gezellig groepje een ochtend ‘knippen, zagen en trekken’. We zien de natuur gevarieerder worden, met o.a. salamanders, bijzondere mossen en steeds meer heide. Tegelijkertijd werken we aan onze conditie en komen ook in de winter vaker buiten.”

Gebied met bijzondere geologie

De Meiduinen waren net in beheer van Natuurmonumenten toen Joop en Gusta boswachter Donald van Hoek in 2019 ontmoetten in het nabijgelegen Grenspark Kalmthoutse Heide. “We waren daar aan het werk voor IVN waar we al meer dan 10 jaar vrijwilliger zijn. Donald zocht NM vrijwilligers voor een gebied met een unieke geologie, dankzij de ontgravingsrand van een voormalige steenfabriek. Helaas werd er ook afval gedumpt, vuurtje gestookt, met motoren gecrost en er was jarenlang niets aan gedaan … In de Meiduinen was beheer en onderhoud nodig!

Omdat we graag een uitdaging aangaan en het hele jaar door buiten willen zijn, meldden we ons aan. Sindsdien maken we o.a. paden en vennen vrij, en verwijderen met kniptang, zaag en onze handen woekerende begroeiing van de open vlakten. Zo kan de heide weer terugkomen.

Hart voor de natuur

In ons vrijwilligersgroepje werkt het enthousiasme en de humor aanstekelijk, we gaan dan ook met plezier aan de slag. Je leert steeds meer over de natuur, zoals over de robinia. We zoeken dat op en zo ontdek je waarom die plant zo taai is. Hoe snel de guldenroede (andere exoot) zich vermeerdert ervaren we al in onze eigen tuin. We wonen in een groene buurt, hebben hier zelfs groenlingen en een huisje voor de egel.” Joop en Gusta hebben hart voor de natuur en zetten zich graag in om die te behouden. “Net als een waardevol museumstuk dat je moet koesteren.” Een mooie vergelijking, omdat Gusta tevens vrijwillige stadsgids is in het historische Bergen op Zoom. “Alleen als ik een rondleiding moet geven of als er IVN werkzaamheden zijn slaan we het ochtendje Meiduinen over.”

Werken en lachen

Joop en Gusta zijn verder om de week op zaterdag te vinden in de Meiduinen. “Tenzij het er met bakken uitkomt, haha. Soms gaat onze kleinzoon mee, die vindt het er heerlijk. Wij hebben de liefde voor de natuur in onze opvoeding meegekregen en proberen die zoveel mogelijk door te geven.”

Het vrijwilligersgroepje Meiduinen ziet na heel wat uurtjes werk al resultaat. “De biodiversiteit wordt elke keer een beetje groter, mooi dat we dit van zo dichtbij meemaken! Eigenlijk zouden ook vrijwilligers uit Ossendrecht zich moeten aansluiten, zodat ze hun eigen natuur zien ontwikkelen.

We werken hard en tegelijkertijd lachen we wat af. Zoals die keer met twee mountainbikers. Nadat we de achterste vriendelijk informeerden dat je op die plek niet mag fietsen, raakte hij de voorste kwijt. Wat volgde kon zo een scène uit Theater van de Lach zijn. Dan kwam de een tevoorschijn, dan weer de ander: nooit tegelijk en steeds uit een ander pad. Wat je nog miste waren de deuren in deze ‘klucht’, haha …”Als het even kan, rijd ik zelf met Joop en Gusta mee naar de Meiduinen om een handje te helpen. Het is aanpoten, maar oh zo gezellig en belonend om samen met deze enthousiaste vrijwilligers in de natuur te werken.

Wil je zelf ook NM vrijwilliger worden? Neem dan contact op met [email protected]Ga vooral zelf eens een wandeling maken in de Meiduinen: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/abdijbossen/route/mammoet

Tekst en foto: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret