Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘De Tureluur’ winnende naam voor uitkijktoren aan de Ackerdijkse Plassen

23 november 2015 | Natascha Hokke

De prijsvraag voor een naam voor de nieuwe uitkijktoren aan de Ackerdijkse Plassen heeft een winnaar opgeleverd. Een aantal weken geleden riep boswachter Gerard van Winden van Natuurmonumenten iedereen op om hem te helpen een leuke, creatieve of mooie naam te verzinnen.

Boswachter Gerard

Er werd goed gehoor gegeven aan de oproep: maar liefst 137 namen zijn ingezonden door de Facebookfans van www.facebook.com/middendelfland. Inmiddels is de keuze gevallen en heeft de uitkijktoren de naam ‘De Tureluur’ gekregen.

Grote meerderheid van de stemmen

De jury - bestaande uit boswachter Gerard van Winden van Natuurmonumenten, Birgit Kamp van Tetra Pak en Leo de Hoog, hij groeide op in het gebied - had een flinke kluif aan het maken van een keuze uit alle ingezonden namen. Zij hebben samen een top 3 samengesteld, waaruit de Facebookfans van Midden-Delfland de definitieve keuze mocht maken. Deze keuze was snel gemaakt: ‘De Tureluur’ won met een grote meerderheid van de stemmen.

Uitkijktoren De Tureluur Ackerdijkse Plassen

Vijf winnaars

Boswachter Gerard vertelt: “Wat deze keuze extra bijzonder maakt, is dat vijf verschillende mensen deze naam inzonden.” Marco Westhoff is één van deze vijf mensen: “Ik kwam op het idee om ‘De Tureluur’ in te sturen, nadat ik mij verdiept had in het natuurgebied en erachter kwam dat deze vogel ook daadwerkelijk in de Ackerdijkse Plassen voorkomt.” Ongeveer dezelfde invalshoek heeft Jakob Jongsma. Hij vertelt: “Ik weet dat deze vogel een weidevogel is en erg mooi is om naar te kijken. Daarbij was ik op zoek naar een vogelnaam die iets met kijken heeft. Loeren en turen. En ja, dan kom je op Tureloer of Tureluur.”

Mensen die ‘De Tureluur’ hebben ingezonden zijn: Ed Stalman, Paul Wijenberg, Eline Duindam, Jakob G. Jongsma, Marco Westhoff.

‘Tureluren’ over een vogelparadijs

Aan de rand van vogelparadijs de Ackerdijkse Plassen staat sinds kort deze nieuwe uitkijktoren, mogelijk gemaakt door Tetra Pak en Provincie Zuid-Holland. Bezoekers hebben vanaf de uitkijktoren een prachtig uitzicht over het vogelparadijs de Ackerdijkse Plassen. “Verscholen in de toren heeft iedereen de kans om rustig ‘te tureluren’ naar zeldzame vogels als de grutto, lepelaar en in deze tijd van het jaar honderden eenden en ganzen”, vertelt boswachter Gerard van Winden.

Hieronder de bekende tureluur:

Tureluur

Meer kennis van natuur

Natuurmonumenten werkt nauw samen met Tetra Pak om het bewustzijn voor het belang van de natuur te vergroten. Jaarlijks ondersteunt Tetra Pak, bekend van de kartonnen drankverpakkingen, een initiatief van Natuurmonumenten dat aansluit bij de scherpe milieudoelstellingen van het Zweedse bedrijf. Naast het geven van een bijdrage aan dit tastbare project loopt al enkele jaren een gezamenlijk ontwikkeld educatief programma waarin basisscholieren workshops krijgen over het belang van de bossen en de noodzaak om deze zorgvuldig te beheren. Tetra Pak ontwikkelt veilige, innovatieve en milieubewuste drankenkartons die iedere dag honderden miljoenen mensen bereiken in meer dan 170 landen over de hele wereld.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de Ackerdijkse Plassen en Midden-Delfland?

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter