Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geboortenieuws! Eerste lepelaarjong geboren in de Ackerdijke Plassen

26 augustus 2019

De boswachters van Natuurmonumenten Midden-Delfland zijn ontzettend blij. Voor het eerst in jaren is er een lepelaar uit het ei gekropen in de Ackerdijkse Plassen! Boswachter Juriaan van Leeuwen is verheugd over het geboortenieuws. Van Leeuwen: “We weten dat het beter gaat met de lepelaars in Nederland, gelukkig heeft deze lepelaar na lange tijd weer de Ackerdijkse Plassen gevonden om te broeden”.

Lepelaar

In Nederland broedt het grootste deel van de West-Europese populatie. Dit maakt dat wij Nederlanders een belangrijke verantwoordelijkheid voor het behoud van deze soort hebben. “Daarom zijn we erg blij dat er nu ook in de Ackerdijkse Plassen een lepelaar jong uit het ei is gekropen. Dat is zover wij nu kunnen terugkijken zeker 15 jaar geleden”.

Op zoek naar visjes

Lepelaars houden van uitgestrekte moerassen met veel riet en een wisselend, natuurlijk waterpeil. Boswachter Juriaan: ”In Midden-Delfland en op het Rotterdams platteland zien we al vaker lepelaars over vliegen. Ze gaan hier op zoek naar kleine visjes. Op hun lange poten lopen ze door het ondiepe water. Met hun kenmerkende snavels lepelen ze op typische wijze de diertjes op”. Van Leeuwen vervolgt: “We zijn natuurlijk trots dat we kunnen bijdragen aan de bescherming van deze bijzondere diersoort”.

Jonge lepelaar

jonge lepelaar

Hoopvol

Of de lepelaars volgend jaar weer in de Ackerdijkse Plassen gaan broeden is nog even afwachten. Van Leeuwen: “Als het natuurgebied Ackerdijkse Plassen goed bevalt zijn ze er misschien volgend jaar weer, maar dat weten we nooit van tevoren. Dat ze er nu zitten is hoopvol”. Het nest is niet te zien vanaf de openbare weg. Zelf ziet van Leeuwen wel steeds vaker lepelaars op het Rotterdams platteland lopen. “Vanaf metrohalte Rodenrijs loop je zo de polder in en kun je, als je gelukt hebt, een lepelaar zien spatelen in de sloot.”