Vorige week beloofde ik om de weg van mijn verhaal te vervolgen in het arboretum. Arboretum? Ja, sinds 2016 heeft Natuurmonumenten een arboretum. En warempel, ik wist wat het was. Vroeger wandelde ik er wel eens met mijn ouders. Niet wetend dat het ooit een favoriete werkplek zou worden en dat ik met dit bomenpark zoveel werk zou krijgen. Want we hebben nogal een opgave.
Zal ik het doen of niet? Iedereen weet toch dat natuur goed voor je is? Dat we natuur moeten beschermen? Dat wandelen goed voor je is? En wat vertel ik dan ….? Als ik het ga doen, moet ik door… ik kan niet afhaken. De twijfel slaat toe, ik volg een aantal webinars, noteer de tips en maak toch een schema. Want ‘hey, er is me toch veel te vertellen over ons werk’. Daar gaat ie …
In Arboretum Poort Bulten verrichten we werkzaamheden in het rhododendronlaantje. Het is het enige kaarsrechte pad in het arboretum. Het doet denken aan een laan op een oud landgoed.
Vanaf september tot ver in de winter bloeit de klimop. Er zijn mensen die er een hekel aan hebben, dat merken we ook in Arboretum Poort Bulten. We constateren dat bezoekers klimop verwijderen. Insecten zijn echter fan van klimop. Ze vinden er ook laat in het jaar nog nectar en stuifmeel. Verwijderen van klimop heeft dus helemaal geen functie.
Paddenstoelendeskundige Marian Oude Tijdhof ging voor ons in Arboretum Poort Bulten op zoek naar de ‘specials’ onder de paddenstoelen. En ze vond een heleboel bijzondere exemplaren. Naar anijs ruikende soorten, maar ook paddenstoelen die smullen van dood hout..
Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd.
Op enkele plekken zien we ze weer, prachtige orchideeën. In het beekdal bij erve Middelkamp op landgoed Egheria, maar ook in Arboretum Poort Bulten. Vooral heide, hooilanden en moeras zijn kansrijk voor orchideeën. Er zijn maar liefst 16 soorten in Overijssel te vinden van deze prachtige wilde bloemen. In Twente ontdekten we zelfs nieuwe soorten.
De poelen vol kwakende kikkers op donkergroene leliebladen, donkerpaarse lupinen, felrode klaprozen en witte margrietenvelden. Kleurrijker dan hier kan de lente bijna niet zijn. Een groep fanatieke instagrammers zette het wilde bloemen thema in bloei op social media.
Ook als je even iets minder goed ter been bent is het nu mogelijk om optimaal van Arboretum Poort Bulten te genieten. Vanuit je stoel kun je niet alleen de toppers onder de bomencollectie bekijken maar ook genieten van de wilde orchideeën, lupinen, margrieten en andere wilde bloemen die er bloeien.
Onlangs ontdekten paddenstoelen-kenners het kleine paddenstoeltje kringmosoortje op een zwerfsteen in Oldenzaal. Tien jaar geleden vonden ze dit paddenstoeltje ook in Arboretum Poort Bulten.