Ga direct naar inhoud
Uniek bomenpark in Twente

Arboretum Poort Bulten

Arboretum Poort Bulten

Welkom in Arboretum Poort Bulten

Een historisch bomenpark en een later aangelegd poelenlandschap vormen samen de basis voor het unieke Arboretum Poort Bulten. Je treft hier 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Uniek om te beleven en elk jaargetijde heeft iets bijzonders. In de herfst een kleurenexplosie en in de lente en zomer een bloesem- en bloemenparadijs. Margrietenvelden, orchideeën en zoemende bijen. Met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel. Echt genieten.

Meer over Arboretum Poort Bulten

Over het gebied

Oase van rust

Hoewel het park 130.000 bezoekers per jaar telt is het een oase van rust. Slingerende paadjes geven na elke bocht een nieuw uitzicht en bijzondere bomen en heesters dwingen je even te stoppen en te kijken. Vanuit de vogelkijkhut spot je soms de ijsvogel. Daar word je vanzelf stil van. Boswachters Ellen en Simone maakten er een vlog over: bekijk 'm hier!

Helpende handen

Dit bijzondere park blijft natuurlijk van zichzelf niet zo mooi. Vrijwilligers steken er graag de handen uit de mouwen en bedrijven omarmen het park door deelname aan het Trotse Bomenpartner-programma. Vele handen maken licht werk, dat geldt zeker voor het arboretum. Wil je vrijwilligerswerk doen? Kijk dan hier voor de vacatures. 

Arboretum Poort Bulten

Een park met slingerpaden, bruggetjes, zichtlijnen en doorkijkjes

Routes

Download hier de route door het arboretum. Met name in mei en juni is het genieten! De randen van de poelen kleuren dan paars door lupinen en orchideeën: Kijk hier alvast voor een voorproefje. Maar ook in de herfst is het een kleurenpracht. Liever een lange wandeling? Start op de parkeerplaats en pak daar de groene route van het wandelnetwerk Twente (8,5 km) op. Je wandelt dan vanuit De Lutte door het Arboretum. Een wandeling vol natuur, cultuur en historie.

Online het assortiment bekijken

Ben je op zoek naar een speciale boom in de collectie? Of wil je nu echt eens die mammoetboom omarmen? Kijk in de assortimentslijst. Hier staan alle bomen in met een verwijzing naar de locatie. Zo ben je snel bij de boom van jouw keuze.

Unieke combinatie van bomen, bloemen en cultuurhistorie

Een park met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over 1000  soorten is natuurlijk al heel bijzonder. Uniek zijn de gigantische mammoetboom en de zaailing van de Anne Frankboom.  Maar ook de bloemen, planten, insecten en zoogdieren die er leven vind je niet overal. Hier lees je er meer over.

Textielfabrikanten kochten begin vorige eeuw in Twente woeste gronden op om er hun buitenverblijven te realiseren. Arboretum Poort Bulten werd aangelegd door textielfabrikant Gelderman. Het park ademt nog de sferen van vroeger. In de Tweede wereldoorlog was het arboretum een belangrijke schakel in het verzet. Engelse en Amerikaanse piloten vonden er een schuilplek. Mevrouw Gelderman-van Wulfften Palthe en jachtopziener Sukkel speelden hierbij een belangrijke rol. Lees het hier.

Slingerpaadjes en doorkijkjes

Als eerste legde tuin- en landschapsarchitect Springer in 1912 het pinetum aan. Een naaldbomentuin. Daarna breidde de collectie zich steeds verder uit. Hoe de collectie die er nu staat zich ontwikkelde lees je hier.

Bijenhuis arboretum Poort Bulten

Bijenhuis arboretum Poort Bulten

Samen op pad, boek een groepsexcursie!

Met collega's, vrienden of familie het park bezoeken is heerlijk. Maar het is nog meer genieten als je weet wat je ziet en ruikt. Onze gidsen nemen de groep graag mee voor een toer door het park. In de elektrokar of te voet. Onderweg even ruiken aan de bladeren van de pindakaasboom, misschien wel een ijsvogel spotten en voelen aan de kurkachtige stam van de immense mammoetboom. Een groepsexcursie kost 90,00 euro, een electrokartocht 125,00 euro. Ga je wandelen dan is de groepsgrootte maximaal 20 personen. In de elektrokar kunnen 15 personen. Een excursie duurt 1 tot 1,5 uur. Voor meer informatie kun je mailen naar: [email protected]

Werken in Arboretum Poort Bulten

Arboretum Poort Bulten

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Arboretum Poort Bulten

Nieuws

Direct naar