Ga direct naar inhoud
Uniek bomenpark in Twente

Arboretum Poort Bulten

bloesem arboretum poort bulten

Welkom in Arboretum Poort Bulten

Een historisch bomenpark en een later aangelegd poelenlandschap vormen samen de basis voor het unieke Arboretum Poort Bulten. Je treft hier 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Uniek om te beleven en elk jaargetijde heeft iets bijzonders. In de herfst een kleurenexplosie en in de lente en zomer een bloesem- en bloemenparadijs. Margrietenvelden, orchideeën en zoemende bijen. Met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel. Echt genieten.

Frank Winkelhorst
Frank Winkelhorst

Boswachter van dit gebied

Meer over Arboretum Poort Bulten
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Oase van rust

  Hoewel het park 130.000 bezoekers per jaar telt is het een oase van rust. Slingerende paadjes geven na elke bocht een nieuw uitzicht en bijzondere bomen en heesters dwingen je even te stoppen en te kijken. Vanuit de vogelkijkhut spot je soms de ijsvogel. Daar word je vanzelf stil van. Boswachters Ellen en Simone maakten er een vlog over: bekijk 'm hier!

  Helpende handen

  Dit bijzondere park blijft natuurlijk van zichzelf niet zo mooi. Vrijwilligers steken er graag de handen uit de mouwen en bedrijven omarmen het park door deelname aan het Trotse Bomenpartner-programma. Vele handen maken licht werk, dat geldt zeker voor het arboretum. Wil je vrijwilligerswerk doen? Kijk dan hier voor de vacatures. 

  bloesem arboretum poort bulten

  Routes

  Download hier de plattegrond voor een kleine wandeling of wandel de groene route van het wandelnetwerk Twente (8,5 km). Je wandelt dan vanuit De Lutte door het Arboretum. Een wandeling vol natuur, cultuur en historie. Met name in mei en juni is het genieten! De randen van de poelen kleuren dan paars door lupinen en orchideeën: Kijk hier alvast voor een voorproefje.  

  Online het assortiment bekijken

  Ben je op zoek naar een speciale boom in de collectie? Of wil je nu echt eens die mammoetboom omarmen? Kijk dan in de assortimentslijst, hier staan alle bomen in met een verwijzing naar de locatie. Zo ben je snel bij de boom van jouw keuze.

  Unieke combinatie van bomen, bloemen en cultuurhistorie

  Een park met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over 1000  soorten is natuurlijk al heel bijzonder. Uniek zijn de gigantische mammoetboom en de zaailing van de Anne Frankboom.  Maar ook de bloemen, planten, insecten en zoogdieren die er leven vind je niet overal. Hier lees je er meer over.

  Textielfabrikanten kochten begin vorige eeuw in Twente woeste gronden op om er hun buitenverblijven te realiseren. Arboretum Poort Bulten werd aangelegd door textielfabrikant Gelderman. Het park ademt nog de sferen van vroeger. In de Tweede wereldoorlog was het arboretum een belangrijke schakel in het verzet. Engelse en Amerikaanse piloten vonden er een schuilplek. Mevrouw Gelderman-van Wulfften Palthe en jachtopziener Sukkel speelden hierbij een belangrijke rol. Lees het hier.

  Slingerpaadjes en doorkijkjes

  Als eerste legde tuin- en landschaparchitect Springer in 1912 het pinetum aan. Een naaldbomentuin. Daarna breidde de collectie zich steeds verder uit. Hoe de collectie die er nu staat zich ontwikkelde lees je hier.

  bloesem arboretu poort bulten

  Samen op pad, boek een groepsexcursie!

  Met collega's, vrienden of familie het park bezoeken is heerlijk. Maar het is nog meer genieten als je weet wat je ziet en ruikt. Onze gidsen nemen de groep graag mee voor een toer door het park. In de elektrokar of te voet. Onderweg even ruiken aan de bladeren van de pindakaasboom, misschien wel een ijsvogel spotten en voelen aan de kurkachtige stam van de immense mammoetboom. Een groepsexcursie kost 90,00 euro, een elektrokartocht 125,00 euro. Ga je wandelen dan is de groepsgrootte maximaal 20 personen. In de elektrokar kunnen 15 personen. Een excursie duurt 1 tot 1,5 uur. Voor meer informatie kun je mailen naar: [email protected]

  Rolstoelroutes en elektrokartochten

  Minder mobiel en toch genieten!

  Van april tot en met oktober staat er wekelijks een gids voor je klaar die je comfortabel vervoert door het park met een elektrokar. Heel fijn als je minder mobiel bent. Zo kun je toch genieten van het park. Onderweg trakteert onze gids je op allerlei wetenswaardigheden. Je ruikt even aan de pindakaasboom, verwondert je over witte margrietenvelden en paarse lupines. Stap je in?
  Liever samen wandelen als je minder mobiel bent? Dat kan ook! We maakten ook een rolstoelvriendelijke route. Je kunt bij de Schenkerij ook een rolstoel lenen.

  Hier kun je je aanmelden voor een elektrokartocht
  Alle bomen en heesters overzichtelijk bij elkaar

  Online assortiment bekijken

  Wil je alles weten over een bepaalde boomsoort? Of zoek je een speciale heester? Het hele assortiment staat ook online, neem snel een kijkje.

  Hier ga je naar de digitale catalogus
  Het beste van het arboretum

  Mis niets en wandel de boomtopper route

  Loop bij aankomst even binnen bij het infocentrum en neem de folder met plattegrond mee. Volg de boomtoppers-route en mis niks van het bijzondere park. Je kunt ook een route volgen van het wandelnetwerk Twente.

  Bekijk hier de wandelingen die door Arboretum Poort Bulten gaan
 • Fietsen

  Fietsroute Stiltegebieden in Twente

  Sssst! Waar vind je nog echte stilte in ons land? In Twente! Deze route begint in Oldenzaal, maar eenmaal uit de stad laat je de hectiek van alledag achter je.

  • 38,8 km
 • Wandelen

  Ommetje Arboretum Poort-Bulten

  In Arboretum Poort-Bulten is het in alle jaargetijden een kleurrijk feest. De bomen in dit park komen uit alle werelddelen!

  • 1,8 km
 • Arboretum Poort Bulten

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Arboretum Poort Bulten

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar