Ga direct naar inhoud
Nieuws

Anne Frankboom in arboretum Poort Bulten

16 september 2021 | Simone Damhof

Veel bomen in arboretum Poort Bulten hebben een verhaal. Met de ‘Anne Frankboom’ in de bomencollectie zijn we een boom met een indrukwekkend verhaal rijker. Tijdens de onthulling van het informatiepaneel deelde Patty Ament-Gelderman een evenzo indrukwekkend verhaal. Het arboretum was namelijk in de Tweede Wereldoorlog een onderduikplek voor piloten.

Anne Frank

Gebiedsmanager Jaap in ‘t Veld wist in 2020 een zaailing van de Anne Frankboom te bemachtigen. De boom, een witte paardenkastanje, wordt in haar dagboek beschreven. Het was voor Anne vanuit haar onderduikadres de enige mogelijkheid om de seizoenen buiten te ervaren. Rond de eeuwwisseling gaat de gezondheid van de boom achteruit en In 2010 waaide de boom om. De Stichting Wereldboom zorgde ervoor dat er wereldwijd al tientallen zaailingen zijn gepland.

Drie schuilkelders in arboretum Poort Bulten

Grondlegger van arboretum Poort Bulten is de textielfabrikant Gelderman. Patty Ament-Gelderman, nazaat van H.J.H. Gelderman onthulde het paneel bij de Anne Frankboom en deelde een indrukwekkend deel van haar familiegeschiedenis met de aanwezigen. In de Tweede Wereldoorlog waren er namelijk drie schuilkelders in het arboretum. Deze kelders boden plaats aan Engelse en Amerikaanse piloten. Haar moeder en jachtopziener Sukkel speelden een belangrijke rol in het doorsluizen van Engelse en Amerikaanse piloten. Zo werd dit bomenpark met haar bewoners een belangrijke schakel in het verzet.

Hier lees je het verhaal van Patty Ament-Gelderman

De volgende organisaties leverden een bijdrage aan de Anne Frankboom:

Simone Damhof
Simone Damhof