Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kwaliteitstoets Beneden Dinkeldal

01 maart 2019 | Simone Damhof

Onlangs leverden we onze kwaliteitstoets op voor het Beneden Dinkeldal. Tijdens een kwaliteitstoets kijken we met collega’s van verschillende disciplines naar een gebied. . Halen we de kwaliteit die we eerder voor ogen hadden? Moeten we bijsturen? Waar kunnen we ons verbeteren en welke successen zijn er al behaald.

grutto

Weidevogels

Het Beneden Dinkeldal is een van de beste weidevogelgebieden in Twente. Van heinde en verre komen er mensen naar de vogelkijkhut om een grutto of kievit te spotten. Daar zijn we erg blij mee, maar we hebben ook onze zorgen. Zo zijn weidevogels erbij gebaat dat er niet teveel bomen en planten in de buurt staan. Maar gaan we de beplanting langs de weg in het belang van de weidevogels verwijderen? Een klein aantal kuikens wordt maar groot, dus we plaatsten vorig jaar al een vossenwerend raster. Een andere reden is misschien dat het grasland nog niet optimaal is en nog niet aan de eisen voldoet die kuikens stellen. Misschien is dit op te lossen door het tijdstip van maaien te veranderen. We hebben dan straks meer wilde bloemen, dus meer insecten en meer voedsel voor de kuikens. Met (aan)passen en meten komen we er vast wel.

Wilde bloemen

Het gaat goed in het Beneden Dinkeldal met het omzetten van landbouwgrond naar kruidenrijke graslanden. We zien er naar uit om de wilde bloemen straks te zien bloeien. De kwaliteit van verschillende poelen bleef stabiel. Alleen de poelen bij de Sterrenwacht legde men in het verleden aan voor de boomkikker, helaas vond deze kikker er geen ‘thuis’. En watercrassula voelt zich thuis in de poelen bij Cosmos Sterrenwacht, daar zijn we minder blij mee. Omdat deze plant ook in  de winter doorgroeit heeft zij altijd een flinke voorsprong. Binnen korte tijd overwoekert deze plant een hele poel. Dit is alleen te stoppen door het dichtschuiven van een poel. Werk aan de winkel.

Simone Damhof
Simone Damhof