Ga direct naar inhoud

Uitspanning 't Peeske

Al sinds 1924 genieten toeristen en streekbewoners bij de idyllisch gelegen uitspanning 't Peeske van een verfrissing na een wandeling in de heuvels van het Bergherbos.

Uitspanning 't Peeske

In 1885 bouwt bakker Reijers aan de rand van de stuwwal van Montferland een bovenslag waterradmolen om graan te malen. Al een paar jaar later wordt de molen buiten gebruik gesteld, omdat er te weinig aanvoer van water is. ‘t Peeske wordt vervolgens boordenwasserij en een badhuis, al bleek het kwelwater in de voormalige molenvijver daarvoor te koud. Ook het kweken van forellen mislukt.

placeholder

Prachtig gelegen bij vijvers en het Bergherbos

In 1924 wordt ‘t Peeske een café dat zich geleidelijk ontwikkelt tot een uitspanning en dat is het nog steeds. Het voormalige molenhuis heeft deels gepleisterde gevels, waarin de neorenaissance rondbogen boven de vensters in schoon metselwerk goed uitkomen. Invloeden van de chaletstijl zijn zichtbaar in de geknikte dakvoet en het topgevelschot. In 2003 zijn het molenhuis en het bijgebouw door een transparante aanbouw met elkaar verbonden. Vanzelfsprekend is bij het eigentijdse ontwerp gebruik gemaakt van duurzame materialen.

Uitspanning

De bekende schrijver Jac. Gazenbeek voorspelde in 1961: ‘..het zal in de toekomst drukker worden op kampeerterreinen en aan het Peeske, het aardige bergmeertje, dat door een bron wordt gevoed.’ De toenemende drukte verwachtte Gazenbeek vooral vanwege de bouw van het grootste douanekantoor van Nederland even verderop langs de met de Duitse snelweg te verbinden A12!

  • Bouwjaar: 1885, 2003
  • Architect: Onbekend, Tony de Haan
  • Status: Gemeentelijk Monument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid