Ga direct naar inhoud
Nieuws

Genieten over de grens - feestelijke opening Eltenberg-Bergherbos

22 mei 2019 | Janine Pelgrum

Vrijdag 17 mei openden burgemeester Peter de Baat van de gemeente Montferland en burgemeester Peter Hinze van Stadt Emmerich am Rhein samen met 70 Nederlandse en Duitse kinderen het vernieuwde, grensoverschrijdende Eltenberg-Bergherbos waar het Bergherbos van Natuurmonumenten deel uitmaakt. Op zondag 19 mei vond op verschillende plekken in het natuurgebied de feestelijke opening voor het publiek plaats.

lintje knippen

Meer beleven

Het Eltenberg-Bergherbos heeft de afgelopen tijd een flinke transformatie ondergaan. Samen met onze partners en dankzij steun van het Interreg hebben we tal van projecten gerealiseerd. Divers als de projecten waren, hadden ze één gemeenschappelijk doel: dat mensen nóg meer kunt beleven op gebied van natuur en cultuur in het prachtige heuvelachtige Eltenberg-Bergherbos. Zo kregen we er een gave plek voor Speelnatuur van OERRR en een mooi vogelkijkpunt bij. Meerdere uitzichtpunten zijn opgeknapt en de historische loopgraven die in het gebied liggen zijn nu beleefbaar met een app. Ook konden we tal van natuurprojecten uitvoeren; van het herstel van de beekloop bij de Sprung tot het onderhoudsvriendelijk maken van de reptielencorridor, en het uitvoeren van onderzoek naar de mogelijkheid voor het creëren van een ecologische verbinding tussen de Eltenberg en het Bergherbos.

Speelnatuur van OERRR

Afgelopen vrijdag openden de burgemeesters samen met een groot aantal kinderen de nieuwe Speelnatuur van OERRR- onder toeziend oog van Udo Hassefras van Natuurmonumenten en Ulrich Francken, voorzitter van INTERREG Rhein-Waal. Deze opening stond symbool voor de heropening van het gehele Eltenberg-Bergherbos.

Feestelijke opening voor publiek

Afgelopen zondag kreeg iedereen de kans het gebied te ontdekken en te beleven. Op verschillende plekken in en rondom het bos kon je het gebied verkennen. Er was bijvoorbeeld de mogelijkheid om als eerste de nieuwe interactieve app bij de loopgraven uit te proberen. Ook kon je naar grote hoogte klimmen om in de uitkijktoren samen met de boswachter te zien tot hoe ver je kon kijken. Verder was er een vogelaar in het gebied aanwezig om van alles te vertellen over de vogels in het Eltenberg-Bergherbos. En natuurlijk ontbraken de lekkere snacks, vernieuwde wandelkaarten en andere leuke extra’s niet.

speelnatuur van OERRR
media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum