Ga direct naar inhoud
Nieuws

In actie voor de natuur

18 oktober 2018 | Anouk Ballot

Natuurmonumenten heeft zondag 14 oktober samen met Huis Bergh en de gemeente Montferland een toezichtactie gehouden in het Bergherbos en landgoed Byvanck. Dit had als doel om met name crossers, MTB-ers en ruiters aan te spreken op overtreden van huisregels.

Toezichthouders gaan het gesprek aan met MTB-ers

Gesprek aangaan

De laatste weken werden helaas vaak sporen aangetroffen van sporters buiten de daarvoor bedoelde en speciaal aangelegde paden. Toezichthouder Hans Rauwerdink vertelt, “Doordat deze gebruikers groepen van de voor hun bedoelde paden afgaan, verstoren ze de natuur. Ook krijgen we klachten van wandelaars dat men last ervaart. Motorcrossers, MTB-ers en ruiters vormen met ongeveer 6% van het bezoek aan een gebied slechts een minderheid. Ongeveer 80% van onze bezoekers komt wandelend genieten. Als de sporters zich niet aan de regels houden, ondervindt de grootste groep hier hinder van. Daar is de overtreder zich vaak niet eens van bewust. Deze acties zijn er dan ook op gericht om het gesprek met onze bezoekers aan te gaan.”

Kleine bijdrage aan onderhoud

Voor deze actie sloegen meerdere instanties de handen ineen en gingen in totaal 9 Buitengewone Opsporings Ambtenaars, kortweg BOA’s, op pad. Via Natuurmonumenten waren 5 BOA's van de partij, 1 van Huis Bergh en 3 van de gemeente Montferland. Er werden 6 verbalen uitgeschreven en 16 bezoekers kregen een waarschuwing. Ook zijn vele MTB-ers aangesproken op het niet hebben van een MTBsticker. Door deze aan te schaffen, dragen de fietsers een klein beetje bij aan het onderhoud aan de speciale routes voor deze groepen.

Anouk Ballot
Anouk Ballot