Mountainbiken

MTB-route Bergherbos, in Montferland

Mountainbiken

MTB-route Bergherbos, in Montferland

Een bosrijke route voor gevorderde mountainbikers door de heuvels van Montferland. De hoogteverschillen maken deze 26 km lange route tot een mooie uitdaging.

Wil je de route wat minder pittig? Maak dan gebruik van de lussen die zijn toegevoegd om de extra moeilijke gedeeltes omzeilen. Deze lussen zijn niet voorzien van bebording, maar wel opgenomen in het GPX bestand van deze download.

Let op bij droogte: Er zijn mulle stukken op de route en bij langdurige droogte ontstaat op de afdalingen daardoor een ‘ribbeleffect’. Dit maakt het afdalen een stuk lastiger, dus matig in zo'n geval dan alsjeblieft je snelheid! Pas als er weer voldoende regen valt kunnen wij de route weer in orde maken.

Deze route van 26 km is gemarkeerd met de gebruikelijke aanduiding van twee cirkels en een driehoek. Op de routebordjes staat in een cirkeltje ook een codering (bijv. A1a). Geef bij calamiteiten deze code door aan de hulpdiensten, zij weten dan waar je je bevindt.

MTB-vignet verplicht

Om de mountainbiketracks te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Je vignet is direct geldig en verplicht in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. In de andere natuurgebieden is een MTB-vignet gewenst.

Bekijk de lokale verkooppunten

GPX

Download het GPX bestand via MTBroutes.nl en laat een beoordeling achter.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Uitspanning 't Peeske

Uitspanning 't Peeske is een van de startpunten van deze route. Heb je nog geen vergunning dan kun je hem hier nog kopen.

Uitspanning 't Peeske
Uitspanning 't Peeske
Uitspanning 't Peeske
Uitspanning 't Peeske

2Uitkijktoren Hulzenberg

Wil je het Bergherbos wel even van boven af bekijken? Stap hier dan even af en volg het pad naar links. Beklim de ruim 20 meter hoge uitkijktoren, het uitzicht is de moeite meer dan waard.

Uitkijktoren Hulzenberg
Uitkijktoren Hulzenberg
Uitkijktoren Hulzenberg uitzicht
Uitkijktoren Hulzenberg

3De Motte van Zeddam

Je staat hier bij de grootste motteheuvel van Nederland. Rond het jaar 1000 werd de top van de heuvel handmatig opgehoogd met minstens 7 meter, om een plateau te vormen. Op dit plateau zijn resten gevonden van de 5,5 meter dikke muren van een versterking. Op de foto hier onder zie je een maquette van deze motte. Tegenwoordig bevindt zich boven op de motte een hotel-restaurant. 

De Motte van Zeddam
De Motte van Zeddam

4Uitzicht op Kilder en Doetinchem

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. Vlak voor je ligt het dorp Kilder, verderop zie je Doetinchem. Het contrast tussen de heuvels van Montferland en het vlakke land eromheen is ontstaan na de voorlaatste ijstijd. Enorme ijsmassa's uit het noorden hadden steenmassa's voor zich uitgeschoven, die achterbleven toen het ijs smolt. Zo ontstonden de Utrechtse en de Sallandse heuvelrug, en de heuvels van Veluwezoom en Montferland.

Uitzicht op Kilder en Doetinchem
Uitzicht op Kilder en Doetinchem
Uitzicht richting Kilder
Uitzicht op Kilder en Doetinchem
Bergherbos

Wat wij hier doen

Ruimte voor reptielen

Natuurmonumenten zorgt voor een steeds natuurlijker Bergherbos. Dwars door het gebied loopt een zogenaamde reptielencorridor – een open, zonnige strook die heideveldjes met elkaar verbindt. Gunstig voor dieren zoals de zandhagedis, hazelworm en gladde slang. Vrijwilligers houden de corridor open.

Word lid
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.