Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Biessumerbos, de effecten van een jaar geen vrijwilligerswerk

20 januari 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

In maart 2021 heeft de ledencommissie Groningen het natuurgebied Biessumerbos al eens bezocht. Deze maand (januari 2022) brachten ze opnieuw een bezoek aan het gebied, ze wilden graag met eigen ogen zien en ervaren hoe het jaar verlopen is.

Biessumerbos

Het Biesummerbos is een mooi rustig (wandel)gebied bij het wierdedorp Biessum, vlakbij Delfzijl. Een prachtig natuurgebied waar cultuur historisch erfgoed zich mengt met bijzondere waarnemingen en verhalen uit en over het gebied. 

We hebben in maart verslag gedaan van onze wandeling van Voolhok naar het Biessumerbos. In de zomer zijn we er als ledencommissie op excursie geweest. Toen zagen we de goede effecten van het vele werk wat er onder andere door de vrijwilligers en professionals was uitgevoerd voor het verbeteren van het gebied en de waterdoorstroming in de grachten / sloten.  Het doel om de geschiedenis van het wierdedorp Biessum en de daarbij behorende omgeving beter zichtbaar te maken was een stukje dichterbij gekomen. 

Januari 2022. We zijn er weer. We willen bekijken of het doel nog steeds op koers ligt. Of heeft een jaar geen vrijwilligerswerk kunnen doen effect gehad op het gebied.   

Gebruikelijk zouden de vrijwilligers buiten het broedseizoen weer diverse werkzaamheden hebben verricht. Maar nu dat vanwege de covid-maatregelen niet mogelijk was, wat doet dat dan met dit gebied? En wat doet dat met de kunstwerken die er zijn geplaatst zoals de stenen die de contouren van de oude boerderij de Vossemaheerd? Of met de herstelde grachten, de historische akkers de oude gewassen en bloemenweides? Zijn vrijwilligers in dit gebied dan niet meer nodig?

We gaan op pad met Peter Schepel die het gebied op zijn duimpje kent. Peter heeft er vele uren rondgewandeld en als vrijwilliger veel activiteiten uitgevoerd samen met andere vrijwilligers.  Peter is blij weer in het gebied te kunnen rondlopen. Niet alleen corona maakte het werken in het gebied in 2021 niet mogelijk maar ook privé omstandigheden vroegen andere prioriteiten. We bekijken ieder vanuit ons eigen perspectief het gebied en zien zelfs op deze grijze sombere dag de schoonheid ervan. De verhalen komen dan vanzelf. Over de mooie en waardevolle excursies met scholieren, over de vaste schuilplekjes van de reebok en reegeit met jong, over de ransuilen, de groene specht, de zeldzame rode kelkzwam maar ook over de belangrijke cultuur historische waarde van het gebied met de derde wierde enz. 

Maar we zien helaas ook de effecten van een jaar geen vrijwilligerswerk kunnen uitvoeren. Aan het eind van onze wandeling hebben we op minstens tien plekken gezien dat er weer werk verzet moet worden. We zien deels omgewaaide bomen, we zien belemmeringen in sloten en grachten voor de waterdoorstroming, we zien woekerende bramenstruiken en vol gegroeide waterpartijen.  

De mooie verhalen en de schoonheid van het gebied maken dat we dit weer als kansen zien voor verbetering. Voor het, als het kan het liefst voor het broedseizoen start, weer samen met vrijwilligers aan het werk te gaan en het doel verder vorm te geven. Het gebied verdient het om de geschiedenis van het wierdedorp Biessum nog beter zichtbaar te maken en te behouden.

De ledencommissie heeft het Biessumerbos in het jaarplan 2022 opgenomen. We gaan samen met gebruikers, wandelaars, vrijwilligers en de boswachter het gebied onder de aandacht brengen in een drieluik die na de zomer van 2022 gaat plaatsvinden. Hoe we dat gaan doen leest u op deze website. Blijf ons volgen!

Mocht u naar aanleiding van dit bericht interesse hebben om ons mee te helpen?  Stuur dan een berichtje naar [email protected]

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe