Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Biessumerbos

Biessumerbos

Welkom in Biessumerbos

Afwisselend bos op steenworp afstand van de wierde Biessum, vlakbij Delfzijl. Vanuit dit historische dorpje lopen de sloten en wegen als een patroon van zonnestralen richting het westen.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over Biessumerbos

Over het gebied

Het Biessumerbos is een afwisselend bos op steenworp afstand van de wierde Biessum, vlakbij Delfzijl. Vanuit dit historische dorpje lopen de sloten en wegen als een patroon van zonnestralen richting het westen. Dit historische beeld van het oude Groningse wierdelandschap is met open grasstroken en poelen doorgetrokken in het bos. Door het bos slingeren wandel- en ruiterpaden.

placeholder

Vleermuiskelder

In het bos groeien elzen, essen en wilgen. In de bosranden staan struiken zoals hazelaar, meidoorn en kardinaalsmuts. Vogels doen zich in het najaar te goed aan de noten en de vruchten. In het vroege voorjaar klinkt de roffel van de bonte specht door het bos. Midden in het Biessummerbos biedt een vleermuiskelder plaats aan slapende vleermuizen.

De Vossenheerd

Het Biessumerbos is in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Daarvoor bestond het gebied uit weilanden en akkers. Halverwege het bos verraadt een betonnen ring de vroegere aanwezigheid van een boerderij. Deze droeg de naam “De Vossenheerd”.

Beheer

Natuurmonumenten heeft in 2011 het Biessumerbos overgenomen van de gemeente Delfzijl. De gemeente voert nog vijf jaar het beheer uit. In overleg met omwonenden en liefhebbers van het natuurgebied zoekt Natuurmonumenten naar een goede invulling voor de periode daarna. Inmiddels zijn er op 26 januari en 23 februari informatie-avonden gehouden voor geïnteresseerden en omwonenden.

Wandelen

Ben je hier (nog) niet goed bekend? Inwoners van de dorpen Biessum en Uitwierde hebben een leuke wandelroute uitgestippeld. De wandelroute is door Landschapsbeheer Groningen tot het mooiste Ommetje van de provincie Groningen uitgeroepen. Veel plezier!

Biessumerbos

De mooiste routes

Een wandeling door het bijzondere wierdenlandschap van Biessum en Uitwierde. Al eens gelet op de verhogingen die je bij sommige dorpen in Noord Groningen ziet? Grote kans dat het oude wierden zijn; kunstmatig opgeworpen heuvels die mensen vroeger bescherming boden tegen het hoogwater. Geniet van het weidse landschap, neem een kijkje op de dijk, de Waddenzee is ieder jaargetijde mooi.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Biessumerbos

Nieuws