Wandelen

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok (Groningen)

Wandelen

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok (Groningen)

Een wandeling door het bijzondere wierdenlandschap van Biessum en Uitwierde. Al eens gelet op de verhogingen die je bij sommige dorpen in Noord Groningen ziet? Grote kans dat het oude wierden zijn; kunstmatig opgeworpen heuvels die mensen vroeger bescherming boden tegen het hoogwater.Geniet van het weide landschap, neem een kijkje op de dijk, de Waddenzee is ieder jaargetijde mooi.

NB! Momenteel is Rijkswaterstaat bezig met het project dijkverzwaring. Daarom vervalt tijdelijk punt 6. We adviseren je na punt 5 (Ladysmith) meteen rechtsaf te gaan en terug te gaan naar de Hogelandsterweg. Vervolg daarna gewoon de beschreven route.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Visplaats Europaweg
  • Europaweg, 9931 AA Delfzijl (GR)
  • Vanuit de richting Groningen via de N360 naar Delfzijl. Afslaan naar de N997 richting Biessum. Neem de eerstvolgende rotonde driekwart. Je bevindt je op de Europaweg. Rijdt deze helemaal uit tot aan de visvijver. Parkeer daar de auto.

De route

 Startpunt

1Landschap

Loop midden over de wierde naar het Kerkepad en volg deze tot aan de Ossenweg. Hier zie je de restanten van de paardenwas. Linksaf de wierde weer rond. De weilanden rond de wierden lopen als stralen van de wierde richting de maar (de Groningse naam voor een waterloop of sloot). Het riet in de sloten werkt als een waterzuivering (helofytenfilter) en zit vol leven, allerlei vogels vinden hier hun voedsel en een schuilplaats. Bij de Mozeslaan rechtsaf slaan, hier staan twee bomen die met elkaar vergroeid zijn tot een 'H'. Aan het eind van de laan linksaf. Tweede pad rechts en na ongeveer honderd meter links het bos in. Het pad volgen tot aan het water, de Uitwierdermaar.
Landschap
Landschap

2De weg langs de maar

Lopende langs de maar zie je in de verte nog een wierde, de wierde van Marsum. Deze wierde is bijna geheel afgegraven. De middeleeuwse kerk staat er nog wel. Bij de betonnen bietenloofsilo rechtsaf. Deze silo hoorde bij een boerderij 'Vossenheerd'. Vossenheerd werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt bij de opvang van Joodse onderduikers. In 1972 is de boerderij afgebrand en nu zie je alleen de gracht met bomen en de bietenloofsilo nog. Linksaf tussen de bomen door. Na de bomen zie je link en rechts vijvers vol riet. Een prachtige plek voor vogels om in te broeden.
De weg langs de maar
De weg langs de maar

3Vleermuizen in een bunker

Voor het bruggetje ligt een vleermuisbunker. In het gebied komen drie soorten vleermuizen voor: watervleermuis, laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Na de vijver linksaf naar de maar en daar rechtsaf. Een eindje verderop komen de Uitwierdermaar en de Marsumermaar bij elkaar. Dit pad (Damlaan) volgen tot de wierde van Uitwierde.
Vleermuizen in een bunker
Vleermuizen in een bunker

4De wierde van Uitwierde

Bij de wierde ga je linksaf het Weempad op en loop je rond de wierde. Halverwege de wierde ga je rechtsaf bij het huis met het jaartal 1887 (Bakkerspad). Verderop links. Volg het rode klinkerpad langs de kerk en het kerkhof. De kerk heeft in de Tweede Wereldoorlog erg veel te lijden gehad van beschietingen. De kogelgaten in de toren zijn daar nog de stille getuigen van. Aan het einde van het rode klinkerpad ga je rechtsaf (Torenpad). Bij de Damlaan linksaf naar de Wierdeweg. Voor de wandeling van 5 km ga je hier rechtsaf, na 700 meter ben je weer bij het beginpunt van de wandeling. Voor de hele wandeling ga je links de Wierdenweg op. Aan het einde van het dorp ga je rechtsaf het fietspad op richting de dijk (Naterijlaan).
De wierde van Uitwierde
De wierde van Uitwierde

5Ladysmith of Laddiesmit

Na het tunneltje zie je aan de rechterkant wat er nog over is van het gehucht 'Ladysmith' of zoals ze in Delfzijl zeggen 'Laddiesmit'. Begin twintigste eeuw bouwde de timmerman Janske Bruggeman er een aantal huisjes. Hij noemde het Ladysmith naar de Zuid-Afrikaanse plaats in Kwazoeloe-Natal. Hij was een sympathisant van de Boeren die in de Tweede Wereldoorlog tegen de Engelsen streden. Tot die tijd heette het gehucht 'Naterij'.
Ladysmith of Laddiesmit
Ladysmith of Laddiesmit

6Voolhok

Aan het einde van de weg loop je tegen Voolhok aan. Ga linksom naar de dijk. Voolhok is een ingepolderd stukje Eemsdelta tussen de oude zeedijk en de nieuwe Deltadijk. Het is nu een ruig stukje natuur waar bijzondere planten- en diersoorten een plekje hebben gevonden. Vooral vlinders en libellen voelen zich er thuis. Ga rechtsaf de dijk op, door de poortjes. Loop door tot aan het bruggetje aan de rechterkant. Ga over dit bruggetje en loop langs de vijver naar de oude dijk bij 'Ladysmith'. Ga in de bocht linksaf naar de parallelweg langs de doorgaande weg, daar linksaf. Bij het kruispunt met de Eemsweg steek je de weg over naar de Hoogelaan.
Voolhok
Voolhok

7Hoogelaan

Deze mooie laan is omzoomd met oude bomen en gaat verderop langs de vijver van de Biessumerwaard. Na de vijver ga je linksaf de Wierdeweg op, aan het einde links de Ossenweg. Na 150 meter ben je weer bij het startpunt van de wandeling.
Hoogelaan
Hoogelaan
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.