Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok (Groningen)

Waar: t Hoge Land

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok (Groningen)
2 uur 45
8,24 km

Over de route

Een wandeling door het bijzondere wierdenlandschap van Biessum en Uitwierde. Al eens gelet op de verhogingen die je bij sommige dorpen in Noord Groningen ziet? Grote kans dat het oude wierden zijn; kunstmatig opgeworpen heuvels die mensen vroeger bescherming boden tegen het hoogwater. Geniet van het weidse landschap, neem een kijkje op de dijk, de Waddenzee is ieder jaargetijde mooi.

 

Waar kun je starten

t Hoge Land
Startpunt

Brede School Noord

Wat kom je onderweg tegen?

Vleermuizen in een bunker

1. Vleermuizen in een bunker

Voor het bruggetje ligt een vleermuisbunker. In het gebied komen drie soorten vleermuizen voor: watervleermuis, laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Na de vijver linksaf naar de maar en daar rechtsaf. Een eindje verderop komen de Uitwierdermaar en de Marsumermaar bij elkaar. Dit pad (Damlaan) volgen tot de wierde van Uitwierde.

Landschap

2. Landschap

Loop midden over de wierde naar het Kerkepad en volg deze tot aan de Ossenweg. Hier zie je de restanten van de paardenwas. Linksaf de wierde weer rond. De weilanden rond de wierden lopen als stralen van de wierde richting de maar (de Groningse naam voor een waterloop of sloot). Het riet in de sloten werkt als een waterzuivering (helofytenfilter) en zit vol leven, allerlei vogels vinden hier hun voedsel en een schuilplaats. Bij de Mozeslaan rechtsaf slaan, hier staan twee bomen die met elkaar vergroeid zijn tot een 'H'. Aan het eind van de laan linksaf. Tweede pad rechts en na ongeveer honderd meter links het bos in. Het pad volgen tot aan het water, de Uitwierdermaar.

De weg langs de maar

3. De weg langs de maar

Lopende langs de maar zie je in de verte nog een wierde, de wierde van Marsum. Deze wierde is bijna geheel afgegraven. De middeleeuwse kerk staat er nog wel. Bij de betonnen bietenloofsilo rechtsaf. Deze silo hoorde bij een boerderij 'Vossenheerd'. Vossenheerd werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt bij de opvang van Joodse onderduikers. In 1972 is de boerderij afgebrand en nu zie je alleen de gracht met bomen en de bietenloofsilo nog. Linksaf tussen de bomen door. Na de bomen zie je link en rechts vijvers vol riet. Een prachtige plek voor vogels om in te broeden.