Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Ankeveense Plassen

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wandelroute Ankeveense Plassen
3 uur 45
11,27 km

  Over de route

  Maak een prachtige rondwandeling van ongeveer 11 km door een zeer Hollands landschap. Geniet van het waterrijke gebied en kom vogels spotten.

  Wandel door het typisch Hollandse landschap rond Ankeveen. Tijdens de wandeling kan je genieten van het uitzicht over de plassen, grasland en moerasbos. De wandelroute voert door een gebied dat is ontstaan door turfwinning. Al in de middeleeuwen werd hier veen gegraven. Vanaf de legakkers werd het veen afgegraven en te drogen gelegd. Je kunt het legakkerpatroon op veel plaatsen nog goed zien. In dit waterrijke gebied broeden veel vogelsoorten. Speur tijdens deze wandeling naar vogels als de zwarte stern, purperreiger, rietzanger en kleine karekiet.

  Waar kun je starten

  Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
  Startpunt

  Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

  Nu gesloten: weer toegankelijk vanaf 10.00
  Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het beginpunt van je wandeling over de buitenplaatsen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Verlengde Bergse Pad

  Wandel vanaf het bezoekerscentrum naar de doorgaande weg (Noordereinde). Steek via het zebrapad de weg over en ga naar rechts. Loop langs de weg totdat je aan de linkerkant een brug ziet. Ga de brug over en vervolgens gelijk naar links. Iets verderop (vóór De Drie Dorpen) zie je een klaphek. Ga het hek door en volg het pad door de weilanden. Je wandelt nu over het Verlengde Bergse Pad door de Stichts Ankeveense Polder.

  2. Petgaten herstellen

  In het weiland aan je rechterhand heeft Natuurmonumenten de petgaten opnieuw afgegraven. Uit de petgaten heeft men vroeger het veen gewonnen. In de loop van de tijd waren ze echter dichtgegroeid met moerasbos. Door verdroging en vermesting gaat het aantal soorten dieren en planten in laagveengebieden zorgwekkend achteruit. Ook hier in de Stichts Ankeveense Polder. Door plaggen en herstel van de oorspronkelijke petgaten is het gebied nu open en afwisselender geworden. De petgaten vullen zich met schoon water en de oevers raken begroeid. In het water komen de bijzondere waterplanten van het laagveengebied terug. Daar profiteren libellen en vogels van.Steek aan het einde van het wandelpad de doorgaande weg (Stichts End) over. Je komt nu op het Bergse Pad.

  Varen op de plassen

  3. Varen op de plassen

  Van half mei tot half september organiseert Natuurmonumenten vaartochten door dit stille plassengebied. Een vaartocht onder begeleiding van een ervaren gids is dé manier om de bijzondere sfeer in het gebied te ervaren. Kwetterende watervogels, flitsende libellen en waterjuffers, een imposante visarend, fraaie waterlelietapijten en ruisende rietkragen.Reserveren en meer informatie: nm.nl/natuurgebieden/ankeveense-plassen/activiteiten

  Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

   Let op: op het eerste deel van de wandelroute, het Verlengde Bergse Pad, zijn honden niet toegestaan. Wil je met de hond door dit gebied lopen? Start de wandelroute dan bij het Bergse Pad. Op een deel van de route mogen de honden los.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda