Winterverblijf vleermuizen in trek
Eind januari telden we overwinterende vleermuizen. Elk jaar weer een bijzondere gebeurtenis. En dit jaar ook nog eens met bijzonder resultaat.
Winterverblijf
In de winter kiezen vleermuizen ervoor om in een winterslaap te gaan. Insecten zijn dan ook minder actief, dus veel prooi is er niet te vangen. Om energie te besparen en hun winterslaap goed te kunnen doorstaan hebben ze een goede plek nodig. Een winterverblijf. Deze verblijven moeten rustig zijn, een constante temperatuur bieden, weinig luchtstroom hebben, een hoge luchtvochtigheid bevatten en vrij zijn van vervelende geuren en verlichting.
In Twente hielpen we een handje en maakten we in 1993 een speciaal ‘bouwsel’ dat aan al deze eisen voldoet. Het gebouw bestaat uit grof metselwerk met tal van wegkruipmogelijkheden aan de muren en plafonds. Op de vloer bevinden zich twee stapels met losse bakstenen, waarin de vleermuizen kunnen schuilen. Het gebouw wordt sinds 2005 jaarlijks bezocht door overwinterende vleermuizen.
Aantallen stijgen
Dit jaar markeert een bijzondere gebeurtenis, aangezien het de derde keer is sinds 2005 dat er tien of meer vleermuizen zijn geteld. Nu telden we alleen franjestaarten. Waarschijnlijk zijn de grootoorvleermuizen in boomholtes gebleven. De tellingscijfers variëren jaarlijks. Het weer in de winter is altijd van invloed. De afgelopen jaren telden we gemiddeld 8 vleermuizen per jaar. Toch mooi om te zien dat er een stijgende lijn in zit.
Boswachter Paco Calbo maakte de foto's.