Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meiduinen te beleven via wandelroute en podcasts

14 juli 2023 | Miranda Fieret

Tijdens de officiële opening van route Mammoet is bovenop de ontgravingswand Ton van Rijen herdacht met het plaatsen van een herdenkingsplaatje. Van Rijen was voorzitter van milieuvereniging Benegora en onderkende als eerste de geologische en aardkundige waarden van de voormalige groeve.

Bankje Ton van Rijen

De geschiedenis van het West-Brabantse landschap ligt in de Meiduinen letterlijk onder je voeten. Door ontgravingen van de voormalige steenfabriek Groeve Boudewijn komen overblijfselen van meer dan tienduizend jaar geleden aan de oppervlakte. Dankzij gemeente Woensdrecht en Geopark Schelde Delta was het mogelijk om dit Natura-2000 gebied van Natuurmonumenten klaar te maken voor de toekomst.

“Het open heidegebied is volop in ontwikkeling. Ideaal voor planten en dieren die hier van nature voorkomen. We hebben een aantal relicten uit de tijd van de Steengroeve hergebruikt. Zo zijn oude stenen van de voormalige kalkzandsteenfabriek nu een lekker opwarmplekje voor hagedissen. Ook kan je de afgravingswand oplopen voor een prachtig uitzicht en is de wand dankzij een houten hekwerk beter beschermd”, vertelt Miranda Fieret van Natuurmonumenten. In een wandelpodcast worden wandelaars meegenomen door het gebied en ontdek je bijzondere weetjes over de natuur en geschiedenis.

Bij de ontgravingswand vertelt Kees Kasse, Universitair Hoofddocent aan de VU, in een podcast waarom deze plek zo bijzonder is. In een ‘mini-college’ leren luisteraars meer over de eeuwenoude aardlagen die lange tijd als aardkundig monument bloot lagen. Ook zijn er opnames te beluisteren van een boring in de grond, waarbij klei van wel 2 miljoen jaar geleden naar boven komt.  

Natuurgebied De Meiduinen maakt deel uit van het grensoverschrijdende partnernetwerk Geopark Schelde Delta. Dit Geopark keurmerk is een Unesco-status, een soort Michelinster, voor geologisch unieke landschappen. Het Schelde Delta gebied strekt zich uit over de Brabantse Wal, de provincie Zeeland, het noordelijke deel van Oost- en West-Vlaanderen en nog een deel van de provincie Antwerpen. De officiële aanvraag is inmiddels bij Unesco ingediend.

Kijk voor meer informatie over de Meiduinen op: www.nm.nl/brabantse-wal. De podcasts worden donderdag 13 juli in het Spotify-kanaal van Schelde-Delta geplaatst.

Miranda Fieret
Miranda Fieret