Ga direct naar inhoud
Nieuws

Terugblik op een jaar beheer-jaar Brunssummerheide

22 december 2021 | Paul Wijenberg

De Corona-pandemie heeft het afgelopen jaar heel veel stil gelegd, dan wel langzamer laten draaien. Moeder Natuur trekt zich daar niets van aan: alles groeit door. Ons natuurbeheer gaat daarom ook onverminderd door. We kijken tevreden terug op een actief beheer in een bijzonder jaar. In deze terugblik leggen we enkele onderdelen uit waar we als Natuurmonumenten voor gaan en staan.

heidebeheer

Extra water voor de vennen

Om de waterkwaliteit en de -hoeveelheid van de Schrieversheidevennen te verbeteren renoveerden we een ondergrondse waterleiding. Deze leidt het hemelwater van de daken van het Schrieversheide-gebouw met restaurant rechtstreeks naar de vennen die enkele honderden meters verderop liggen. In dit filmpje wordt deze bijzondere operatie uitgelegd. 

Aanpak exoten

Zoals jullie eerder in deze nieuwsberichten hebben kunnen lezen zijn we actief bezig geweest met de bestrijding exoten zoals de Amerikaanse eik. Een ingrijpende klus die echter broodnodig is. Boswachter Guido legt dit nog eens uit in dit filmpje. Uiteraard ging het reguliere onderhoud aan de net zo weelderig opgroeiende vogelkers onverminderd door. Soorten als deze belemmeren de groei van de inheemse boom-en struiksoorten veel te veel. De soortenrijkdom van plant en dier rondom de inheemse soorten is veel groter en is een onmisbare voorwaarde voor de toekomst van het natuurgebied. Hoe meer variatie, hoe kwalitatiever de natuur.

Dagelijks beheer

Sommige klussen zijn "vaste prik" en worden jaarrond dagelijks uitgevoerd. Denk aan de controles van onveilige bomen langs de gemarkeerde wandel-, fiets- en MTB-paden. Bomen kunnen onveilig worden door stormschade, blikseminslag, ouderdom maar ook door natuurlijke processen. Denk aan ziektekiemen zoals essentaksterfte en de vraat door kevers zoals de letterzetter. De uitgekiende inzet van de schaapskudde met herder en hond is geen romantische luxe-klus maar onmisbaar onderhoud om bijvoorbeeld de unieke heidevelden open te houden. Doe je niks, groeit het veld dicht, wordt het bos en verlies je unieke landschappen vol afwisseling. 

Calamiteitenzorg

In september waren we gastheer voor een grootschalige brandblus-oefening met Defensie, politie, brandweer en de Gemeenten. Helikopters voerden enkele vluchten uit waarbij zij op afgesproken locaties hun water-buckets op denkbeeldige brandplekken op de zandvlakte openden.  Leerzaam en belangrijk voor de samenwerking van de calamiteitendiensten. Een eenmalige oefening waarbij we hopen dat de echte uitvoering nooit nodig zal zijn! Zie hier het nieuwsverslag in beeld. 

Recreatieve voorzieningen 

Het vrijwilligersteam dat o.a. de bebordingen en routepaaltjes wekelijks onderhoudt verdient ook een extra pluim. Rusteloos actief trekken zij met spade, boormachine en materialenkoffer door het gebied om te repareren en te vernieuwen. Klasse-hulp!

Nooit klaar

Het mag duidelijk zijn: natuurbeheer is nooit klaar. Moeder Natuur houdt ons scherp en daagt ons uit tot onverminderde zorg voor de natuurgebieden zoals de Brunssummerheide die wij beheren.

Draagt u ook uw steentje al bij? De natuur kan dat niet vragen, maar wij wel:  Steun ons werk in uw natuur en word lid via  www.natuurmonumenten.nl/doemee Dank u wel! Wordt vervolgd in 2022...

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg