Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Brunssummerheide (Lichtblauw)

Waar: Brunssummerheide

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw)
1 uur 34
4,7 km

Over de route

Maak kennis met het prachtige heide- en heuvelland in Zuid-Limburg bij Heerlen.

Ga voor de start van de route vanuit Restaurant Schrieversheide naar rechts (zie ook de wegwijzer) en volg dan de paaltjes met de smalle lichtblauwe band, om het brestaurant heen. Bij de sterrenwacht ga linksaf richting het boombeeld.

Waar kun je starten

Ochtendbeeld

Wat kom je onderweg tegen?

1. Oude stortplaats

De heuvel die je net bent afgelopen is een bijzonder voorbeeld van menselijk ingrijpen. Je zou het namelijk niet zeggen, maar het is de voormalige vuilstort van Heerlen. Nu maakt het onderdeel uit van dit prachtige natuurgebied, waar je van hieruit een mooi overzicht hebt.

2. Kleine vennen

Je kijkt nu uit op de Schrieversheidevennen, ontstaan omdat een ondoordringbare kleilaag het water stopt. De vennen zijn dus erg afhankelijk van regen en in de zomer is er minder water in dan in de winter. De vennen zijn een geliefde voortplantingsplek voor de vinpoot- en de alpenwatersalamander.

Berken en vliegdennen

3. Berken en vliegdennen

Kijk voor je linksaf gaat, ook even naar de bomen die de heide wat reliëf geven: berken en solitaire vliegdennen. BerkEen berk is een echte pionierboom: een boom die als eerste zijn 'kop' opsteekt. Wij bestrijden de boom op de heide, omdat hij deze anders heel snel overwoekert en er een berkenbos ontstaat. VliegdenEen vliegden is een grove den die zo genoemd wordt, omdat het zaadje dat voorzien is van een vleugeltje met de wind is meegevoerd en zo op de veelal schrale zandgrond wortel heeft geschoten. Deze boom heeft volop de ruimte gekregen om al laag takken in de breedte te laten groeien. Het uiterlijk van deze grove den is daardoor compleet anders, dan zijn familieleden in de dichtere (productie)bossen. Die bomen groeien recht omhoog en hebben alleen bovenin wat zijtakken.De vliegden is voor de nachtzwaluw erg belangrijk. Deze vogel broedt op de grond, maar de lage takken gebruiken ze voor beschutting.

Praktische informatie

  • Restaurant Schrieversheide

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda