Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstelde bloemenwaaier op Buitenplaats Beeckestijn

09 mei 2019 | Astrid Schoenmaker

Natuurmonumenten heeft woensdag 17 april de herstelde bloemenwaaier op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid officieel geopend. De fraaie bloemenwaaier heeft dit voorjaar beplanting gekregen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. De beplanting is zo gerangschikt dat de bloei gedurende de seizoenen van binnen naar buiten verloopt.

Bloemenwaaier

Unieke vorm

De oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is omstreeks 1745 door de toenmalige eigenaar Jacob Boreel Jansz aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek. Zo'n zeldzame bloemenwaaier is verder alleen te vinden op paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Wentelende zon

Formeel aangelegde tuinen bevatten vaak symbolische verwijzingen. De gedraaide vorm van de perken zou hier een verwijzing kunnen zijn naar de wentelende zon. De bloemenwaaier van Beeckestijn is ontworpen door Huybert van Straalen in 1778.

Historische beplanting

Met de jaren was de bloemenwaaier op Beeckestijn volledig verloren gegaan. Door archeologisch onderzoek zijn sporen van de oorspronkelijke versie aangetroffen en in 1998 is de bloemenwaaier gereconstrueerd. Bij de reconstructie is gebruik gemaakt van materialen en planten, gebaseerd op algemeen historisch bronnenmateriaal. Het plantschema is toentertijd eigentijds ingevuld. Natuurmonumenten heeft dat nu hersteld door beplanting aan te brengen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg in de 18e eeuw.

Herstelproject

Natuurmonumenten verbetert de komende jaren belangrijke onderdelen van de parkaanleg. We brengen de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. Daarnaast knappen we bijzondere cultuurhistorische elementen op en maken deze beter zichtbaar, zodat ze een waardevolle afdruk van onze geschiedenis vormen.

Wandelen op Beeckestijn

Natuurmonumenten heeft op de buitenplaats een mooie wandelroute van ongeveer 3 kilometer uitgestippeld. Een van de hoogtepunten op de route is de herstelde bloemenwaaier.

De wandelroute is voor het grootste deel ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers dankzij vernieuwde paden en aanpassingen. 

onthulling fluweelboompjes

Nieuwe bankjes en boompjes

Tijdens de opening van de bloemenwaaier bedankte Natuurmonumenten de Vrienden van Beeckestijn voor de schenking van vier bankjes. Deze bankjes zijn geplaatst in de kabinetten in de vier hoeken van de bloemenwaaier, zodat bezoekers hier nu in alle rust kunnen genieten van de schitterende bloemenwaaier.

Twee vertrekkende bestuursleden van de Vrienden van Beeckestijn kregen een fluweelboompje (Rhus typhina) aangeboden als dank voor hun inzet voor de stichting.

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan