Ga direct naar inhoud
Nieuws

Iepziekte op Beeckestijn

20 juli 2021 | Eveline Blok

Tijdens een boomcontrole is bij een aantal iepen op buitenplaats Beeckestijn iepziekte geconstateerd.

Iep

De iepziekte wordt veroorzaakt door een invasieve exoot, de schimmel Ophiostoma ulmi. De iepenspintkever is de belangrijkste verspreider van deze schimmelziekte. Verspreiding kan ook ondergronds verlopen via wortelcontact tussen zieke en gezonde iepen. Na besmetting verspreidt de schimmel zich snel in de houtvaten. De iep probeert de schimmel in te kapselen door het afsluiten van de houtvaten waardoor de boom verdroogt; meestal heeft dit de dood tot gevolg.

Binnen veertien dagen verwijderd

Volgens een gemeentelijke verordening dient Natuurmonumenten de zieke iepen binnen veertien dagen te verwijderen. Een gespecialiseerd bedrijf zal daar in opdracht van Natuurmonumenten zo spoedig mogelijk mee beginnen. Het betreft het verwijderen van opschot (jonge bomen). Daarnaast wordt een aantal iepen preventief verwijderd om verdere verspreiding van de iepziekte en/of de iepenspintkever te voorkomen. De gerooide bomen zullen worden versnipperd en direct afgevoerd.

De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats achter de kruidentuin. Naar verwachting zullen de bezoekers van buitenplaats Beeckestijn hier geen hinder van ondervinden.

Herplant

Natuurmonumenten zal op de plaats van de gerooide iepen nieuwe bomen planten.

Eveline Blok
Eveline Blok