Ga direct naar inhoud
Nieuws

Monumentale slangenmuur Beeckestijn vernield

10 november 2020 | Jowien van der Vegte

Afgelopen weekend is een deel van de monumentale slangenmuur langs de kruidentuin op buitenplaats Beeckestijn vernield. Grote brokken steen zijn van de bovenkant afgeslagen.

Slangenmuur Beeckestijn

De slangenmuur is onderdeel van het rijksmonument Beeckestijn, wat zowel het huis als het hele park met bijzondere elementen zoals de slangenmuren omvat.

Boswachter Eveline Blok van Natuurmonumenten vertelt: “Slangenmuren zijn heel bijzonder en vrij zeldzaam; er zijn er nog maar enkele van in Nederland. Beeckestijn heeft er twee: één rond de kruidentuin en één rond de neobaroktuin. Extra verdrietig daarom dat dit zomaar vernield wordt. Slangenmuren zijn een luxe element van rijke buitenplaatsen. Door de slingerende vorm wordt de warmte vastgehouden, waardoor fruitbomen en leifruit extra goed groeit en rijpt.”

vernieling slangenmuur Beeckestijn

vernieling van de slangenmuur op Beeckestijn

Natuurmonumenten heeft aangifte gedaan van vernieling. De reparatiekosten lopen in de duizenden euro’s en dat werk moet door een vakman gedaan worden. Het valt niet onder de verzekering, waardoor Natuurmonumenten het herstel uit het reguliere jaarbudget van Beeckestijn moet passen.

De losgeslagen oude stenen van de muur worden verzameld, zodat de muur straks met de originele stenen hersteld kan worden.

 

Als iemand iets gezien heeft of tips heeft omtrent deze vernieling kunnen deze gemeld worden op [email protected] of op www.facebook.com/beeckestijn.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter