Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bolacacia's voor Beeckestijn

20 december 2022 | Eveline Blok

Wat buitenplaats Beeckestijn bijzonder maakt, is de grote variatie aan tuinstijlen. Je kunt er wandelen door het prachtige parkbos of de strakke, geometrische tuinen. Sinds 2011 werkt Natuurmonumenten hier aan het uitvoeren van een versterkingsplan. Met dit plan onderstrepen we de cultuurhistorische waarde van de buitenplaats en verbeteren we de recreatieve mogelijkheden in het park. Elk jaar worden een paar dingen aangepakt en verbeterd. Deze winter is één van de siertuinen op buitenplaats Beeckestijn weer een stukje mooier geworden.

Bolacacia's op Beeckestijn

Neobaroktuin

Eén van de geliefde siertuinen op Beeckestijn is de neobaroktuin naast het zuidelijk koetshuis. Deze tuin vormt de tegenhanger van de kruidentuin aan de andere zijde van het voorplein. In de neobaroktuin vind je een vijver, verschillende bloemperken, een slangenmuur en een prachtige berceau (beukenhaag).

Aan de linkerzijde in de neobaroktuin heeft Natuurmonumenten met hulp van de tuinvrijwilligers, parallel aan de slangenmuur, zestien nieuwe bolacacia’s aangeplant. De boompjes die er stonden, zijn door de jaren heen verdwenen. Bolacacia’s hebben een stamhoogte van ongeveer 2 meter met daarop een bol van frisgroen blad. De stammen groeien niet of nauwelijks in hoogte, maar de bol wel. De vorm wordt behouden door regelmatig snoeien. De vorm en de kleur en de plaatsing van deze bolacacia’s zal de siertuin het hele jaar door een mooie uitstraling geven!

Bolacacia's beeckestijn
Eveline Blok
Eveline Blok