Ga direct naar inhoud
Nieuws

16 rijksmonumenten op één plek: ontdek Buitenplaats De Tempel tijdens de Open Monumentendagen

23 augustus 2022 | Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

De Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met dit unieke parkbos in Rotterdam-Overschie. Sinds precies één jaar is dit groene rijksmonument in beheer bij Natuurmonumenten. De buitenplaats is zichtbaar opgeknapt, naast het planten van bijna 100.000 stinsenbollen vindt continu actief beheer plaats om de buitenplaats weer zo veel mogelijk in oude luister te herstellen. De eerste bloeiende herfsstijlloos is al gesignaleerd. Wandel vrij rond, neem een versnapering in de boomgaard of laat je gratis rondleiden door een vrijwillige boswachter!

Boomgaard van de Tempel

De boswachters laten je alle bijzonderheden zien, zoals de collectie tuinbeelden, het koetshuis, de theekoepel en nog veel meer. De buitenplaats herbergt op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten. De informatiepanelen geven ook al veel informatie prijs. Om je echt onder te dompelen, kan je op sommige panelen een QR code scannen en een bijzondere ervaring beleven. Laat je meeslepen door de geschiedenis van deze buitenplaats uit de 18e eeuw!  

Reserveren

Vooraf aanmelden voor een wandeling met de boswachter kan via deze pagina en is verplicht. Het historische parkbos is vrij toegankelijk tussen zonsop- en ondergang.

Wethouder Said Kasmi (Cultuur & Monumenten Gemeente Rotterdam) vertelde vorig jaar bij de opening: “In monumentaal opzicht is Overschie een prachtig deel van Rotterdam en deze historische buitenplaatsen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Een wandeling door het park dompelt je echt even onder in een bijzonder verleden. Hoe dan ook een bezoek meer dan waard!” Dat kunnen wij alleen maar beamen!

Overhandiging Buitenplaats De Tempel

Bereikbaar per fiets, auto of vaartuig

Met de fiets is De Tempel voor het Rotterdamse publiek snel en eenvoudig bereikbaar via het fietspad langs de Schie, dat vanuit de binnenstad naar Delft voert. Tijdens Open Monumenten Dag is De Tempel opgenomen in de fietstour De Schie keer drie. Voor de waterrecreant is aan de Schie bij de ingang van De Tempel aanlegsteiger De Overtuin gerealiseerd. Even de benen strekken en een versnapering nuttigen in de oude boomgaard. Tijdens de beide Open Monumentendagen is de foodtruck met de lokaal geproduceerde versnaperingen van De Keuken van San vanaf einde ochtend geopend.

Wandelen

Vanaf de entree is een compleet wandelnetwerk inmiddels aangelegd. Ga je voor avontuur via het struinpad of kies je de kleinere wandeling van 2 à 3 kilometer? Maar ook langere onverharde wandelingen door de weilanden tussen Rotterdam en Delft zijn mogelijk, met De Tempel als startpunt. Een duidelijk voorbeeld voor hoe wij De Tempel willen verbinden met de noordrand van Rotterdam. Kijk hier voor de wandelroutes. 

Aanlegsteiger De Overtuin Buitenplaats De Tempel

Aanlegsteiger De Overtuin voor de ideale stop onderweg.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom