Ga direct naar inhoud
Nieuws

16 rijksmonumenten op één plek: ontdek Buitenplaats De Tempel tijdens de Open Monumentendagen

22 maart 2024 | Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

De Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met dit unieke parkbos in Rotterdam-Overschie. Sinds precies één jaar is dit groene rijksmonument in beheer bij Natuurmonumenten. De buitenplaats is zichtbaar opgeknapt, naast het planten van bijna 100.000 stinzenbollen vindt continu actief beheer plaats om de buitenplaats weer zo veel mogelijk in oude luister te herstellen. De eerste bloeiende herfsstijloos is al gesignaleerd. Wandel vrij rond, neem een versnapering in de boomgaard of laat je gratis rondleiden door een vrijwillige boswachter!

Boomgaard van de Tempel

De boswachters laten je alle bijzonderheden zien, zoals de collectie tuinbeelden, het koetshuis, de theekoepel en nog veel meer. De buitenplaats herbergt op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten. De informatiepanelen geven ook al veel informatie prijs. Om je echt onder te dompelen, kan je op 3 panelen een QR code scannen en een bijzondere ervaring beleven. Hoe zag de buitenplaats rond 1750 er uit? Laat je meeslepen door de geschiedenis, voor de beste ervaring download je thuis al de app Canals5D.  

Wethouder Said Kasmi (Cultuur & Monumenten Gemeente Rotterdam) vertelde tijdens de opening van de buitenplaats: “In monumentaal opzicht is Overschie een prachtig deel van Rotterdam en deze historische buitenplaatsen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Een wandeling door het park dompelt je echt even onder in een bijzonder verleden. Hoe dan ook een bezoek meer dan waard!” Dat kunnen wij alleen maar beamen, zeker als je bedenkt dat hier de Rotterdamse oud burgemeester Johan van der Hoeven heeft gewoond!

Overhandiging Buitenplaats De Tempel

Bereikbaar per fiets, auto of vaartuig

Met de fiets is De Tempel voor het Rotterdamse publiek snel en eenvoudig bereikbaar via het fietspad langs de Schie, dat vanuit de binnenstad naar Delft voert. Tijdens Open Monumenten Dag is De Tempel opgenomen in de fietstour De Schie keer drie. Ook met het nog niet zo oude Polderpad door Polder Schieveen is een bezoek aan De Tempel een aangename stop tijdens een fietstocht. En ook de waterrecreant is niet vergeten, aan de Schie bij de ingang van De Tempel is aanlegsteiger De Overtuin gerealiseerd. Zo kan je even de benen strekken en een versnapering nuttigen in de oude boomgaard. Tijdens de Open Monumentendagen is in ieder geval op zondag de foodtruck met de lokaal geproduceerde versnaperingen vanaf einde ochtend geopend.

Wandelen

Vanaf de entree is een compleet wandelnetwerk inmiddels aangelegd. Ga je voor avontuur via het struinpad, kies je de kleinere wandeling van 2 à 3 kilometer of ga je voor de historische route en scan je de drie QR-codes die je meenemen naar de 18e eeuw en leer je meer over de belangrijke rol die de trekvaart heeft gespeeld voor de inwoners van Zuid-Holland? Maar ook langere onverharde wandelingen door de weilanden tussen Rotterdam en Delft zijn mogelijk, met De Tempel als startpunt. Een duidelijk voorbeeld voor hoe wij De Tempel willen verbinden met de noordrand van Rotterdam. Kijk hier voor de wandelroutes. 

Aanlegsteiger De Overtuin Buitenplaats De Tempel

Aanlegsteiger De Overtuin voor de ideale stop onderweg.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom