Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste bomen geplant op Buitenplaats De Tempel

30 maart 2017 | Natascha Hokke

Geurende seringen, een bloeiende kardinaalsmuts of meidoorn, hazelaars… Deze bomen en struiken die typisch zijn voor landgoederen en buitenplaatsen en kom je nu ook tegen op Buitenplaats De Tempel. Samen met vrijwilligers heeft stadsboswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten op donderdag 30 maart de eerste honderden bomen en struiken op de buitenplaats nabij Oud-Overschie geplant.

Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

Uniek stukje Rotterdam in ere herstellen

Eind 2016 zijn vrijwilligers tijdens de Natuurwerkdag voor het eerst gestart met het landschapsherstel op Buitenplaats De Tempel. Johan van Galen Last, boswachter en landgoederenspecialist bij Natuurmonumenten, is blij met wat er sindsdien gebeurd is: “Vrijwilligers zijn hard aan het werk om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook vergroten we de diversiteit aan bomen, struiken en kruiden én herstellen we delen die verloren zijn gegaan zoals een oude boomgaard.”

placeholder

Fotograaf: Maurice Kruk

Zorgvuldig te werk

Stadsboswachter van Natuurmonumenten Maurice Kruk is op donderdag 30 maart met de beheervrijwilligers van de Noordrand Rotterdam aan de slag gegaan om heesters en de eerste seringen, kardinaalsmutsen, hazelaars, meidoorns, krenteboompjes en sporkehout te planten. Soorten die thuishoren op dergelijke buitenplaatsen. “Dit is nog maar het begin! Er zijn namelijk nog meer plantvakken voorzien, maar om de rust te bewaren en soorten niet te verstoren, gaan we in fasen aan het werk”, legt stadsboswachter Maurice Kruk uit. “Zo kunnen vogel- en vleermuissoorten die op De Tempel een plekje hebben gevonden, uitwijken naar een andere boom wanneer we de herstelwerkzaamheden op een bepaalde plek starten.”

 

placeholder

Buitenplaats De Tempel is een statige buitenplaats vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. De Tempel is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandeling is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes over waterpartijen, wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam.

Herstelwerkzaamheden

De komende jaren geeft Gemeente Rotterdam het park een opknapbeurt. De buitenplaats wordt beter toegankelijk en beleefbaar. Natuurmonumenten brengt expertise in op het gebied van erfgoed, natuur en recreatie en is beoogd beheerder van het park.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter