Reewild herkennen – het gewei

Bas Worm is wilddeskundige en vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Tijdens wandelingen door het Buurserzand vertelt Bas graag en met passie over uiterlijke kenmerken en gedrag van deze viervoeters. We delen deze informatie in tien onderwerpen online met jullie.

reewild - fotograaf bas worm

Basisvormen

Aan het aantal enden (takjes) kun je niet zien hoe oud een bok is. Er komt niet elk jaar een endje bij. De leeftijd van de bok kun je afleiden uit andere kenmerken. Reebokken kennen drie soorten geweien.

  • Spitsers (twee niet vertakte verticale stangetjes)
  • Gaffels (een keer een vertakking)
  • Zesenders (twee keer een vertakking).

Jeuk

Elk najaar werpt een reebok zijn gewei af. Al snel daarna begint hij aan de opbouw van zijn nieuwe gewei. Om dat nieuwe gewei zit basthuid. In deze zachte en harige huid zitten allemaal bloedvaatjes die de bouwstoffen voor het nieuwe gewei aanvoeren. AIs het gewei is volgroeid, stopt de bloedtoevoer en sterft de basthuid af. De basthuid zit dan nog losjes om het gewei. Dat jeukt enorm en al schurend tegen boompjes en struikjes probeert een reebok dan van zijn jeukende huid af te komen. In maart en april zie je vaak veegsporen aan bomen. Zie je een bok met een rood gewei, dan is het een pasgeveegde bok.

Zo gepiept

Het vegen is zo gepiept. Na een dag schuren langs bomen en struiken is de huid er af. De bok gebruikt hiervoor vaak jonge bomen om zijn gebied,‘territorium’ af te bakenen. Tussen het gewei zitten reukklieren. Als hij met de reukklieren langs de boom veegt, zet hij de geur af op de veegboom. Andere bokken blijven dan wel uit de buurt.

Hormonen

Een bok zit vol mannelijke hormonen, testosteron, als hij net geveegd heeft: mogelijke concurrenten gaat hij meteen de wacht aan zeggen. Nu hij geveegd heeft en hij de beschikking heeft over een gevoelloos en uitgehard geweitje kan hij het gevecht aan en zal er alles aan doen om concurrenten uit zijn gebied te verbannen. Ook in het Buurserzand leven een aantal bokken die hun gebied opeisen. Je kunt dus zomaar toeschouwer zijn van zo’n gevecht. Modderklonten vliegen soms de lucht in en ook andere reeën moeten soms aan de kant springen omdat beide heren dan even nergens oog voor hebben behalve voor elkaar.

Ontmoeting met Bambi, bastbok of oude bok

Wil je graag mee met een reewildwandeling? Hou de agenda en social media in de gaten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Infocentrum De Wakel
  • Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
  • 053 428 15 27
  • Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km gaat u rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volgt u de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand

logo