Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bosbeheer Natuurmonumenten Twente onder de loep

07 mei 2019 | Simone Damhof

We kregen in Twente een controle van het Forestry Stewardship Council® (FSC-C006789). Bosbeheer en bedrijfsvoering werden aan een nauwkeurige inspectie onderworpen.

buurserzand - fsc audit

FSC keurmerk

Onlangs kregen we in Twente een controle van FSC, de Forestry Stewardship Council. FSC is een internationaal keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Een onafhankelijke certificeerder controleert of het beheer goed uitgevoerd wordt. Al het bosbeheer van Natuurmonumenten is FSC-gecertificeerd.  

Keurmerk

Om dit keurmerk te houden moeten we aan de voorwaarden voldoen die door de organisatie zijn opgezet en gebaseerd op 10 principes. Dit jaar was Twente de eerste van 5 beheereenheden die inspecteurs voor controle op bezoek kregen. Na ontvangst en kennismaking gaf de inspecteur korte uitleg en gingen we het Buurserzand in om te kijken naar de locatie waar  we eind 2017 kapten om heidevelden aan elkaar te verbinden. Onderweg er naar toe konden we onze werkzaamheden toelichten en aantonen dat we de afvoer van het hout, flora- en fauna controle, etc. goed organiseerden.

Beheer, behoud en bedrijfsvoering

Bij goed beheer hoort ook het vastleggen van toekomstplannen en natuurvisies. Daarnaast is vakkundigheid en professionaliteit een groot aandachtspunt. Personeel en vrijwilligers moeten gecertificeerd zijn voor bepaalde werkzaamheden. Gereedschappen en materialen waar we mee werken moeten aan gevraagde eisen voldoen. ARBO en bedrijfsvoering zijn dus zeker zo belangrijk.

Dikke pluim!

Aan het eind van de dag concludeerden de inspecteurs dat alles er goed uitzag. Dikke pluim voor het team! En natuurlijk ook voor de vrijwilligers.

Simone Damhof
Simone Damhof