Ga direct naar inhoud
Nieuws

Daar waar niks is

02 december 2020 | Simone Damhof

Vanochtend op kantoor met collega’s hadden we het over geluid en stilte. Ik hoorde mijn collega zeggen dat ze wel eens naar plekken wilde ‘waar niks is’. We kwamen tot de conclusie dat die plekken er waarschijnlijk niet meer zijn. Toch hebben we in Twente nog wel plekken die dicht in de buurt komen van dat ‘niks’. Ik deel zes tips met je.

blog 8 simone damhof

Reset

Wist je dat het op heel veel plekken in Nederland niet meer donker wordt? Dat er eigenlijk overal en altijd wel geluid is? Vreemd. Want wat is er nu fijner dan een wandeling waarbij je even je hoofd leeg kunt maken, een frisse neus kunt halen, uitwaaien …. even resetten. Helemaal in deze tijd. Dat ‘uitwaaien’ gaat met mijn werk nog wel maar gewoon ‘even aanwaaien’ bij familie of vrienden zit er al weer een tijd niet in. Ik mis het.

winter blad

Ik ging toch echt even door mijn knieën om dit te fotograferen. Het voordeel van alleen wandelen. Je hoeft niet mee in het tempo van een ander.

‘Uit’ tussen kerstkrans en oliebol

Vanochtend had ik een wandel-werkoverleg in het Buurserzand. Terugblikken op afgelopen jaar en vooruitblikken op volgend jaar. Ik betrapte mezelf erop dat ik dan al wandelend toch wel erg veel klets: gooi er een kwartje in en je hebt een avondvullend programma en  ‘oh, wacht even, mooi vergezicht voor een facebook-header fotograferen’. De rest had allemaal echt betrekking op de plannen voor volgend jaar hoor, maar iets minder mag best. Iets meer écht genieten onderweg van de bevroren heide, het witte stilleven. Dus mijn voornemen is om in mijn kerstvakantie met mezelf een paar wandelingen te maken in deze stillevens, op plekken waar niks is. En als ik alleen ben, ben ik natuurlijk vanzelf stil. Even ‘uit’. 

Zonsopkomst heide

Vroeg uit de veren: maar wat een traktatie! Een boom als kunstwerk en de zon die opkomt.

Delen is niet fijn, maar ik doe het toch

Bij facebook-berichten zie je vaak staan ‘delen = fijn’. Mijn collega riep vanochtend dat ik de stilte-plekjes die we wél hebben in onze gebieden juist niet moet delen. Maar ik doe het toch…. Even uitwaaien zodat je fris het nieuw jaar in kunt. ‘Niks’ onderweg, alleen jij en natuur.

Tips voor ‘niks’ onderweg

  • Ga vroeg uit de veren en geniet van zonsopkomst en stilte
  • Wandel eens aan het einde van de middag, met een beetje geluk zie je de zon achter de horizon wegzakken en kom je oog in oog te staan met een ree
  • Ga vooral niet op zondagmiddag wandelen, je ziet dan vooral heel erg veel ‘niet natuurlijks’
  • In het Buurserzand kan het oorverdovend stil zijn, hier download je gratis een mooie wandelroute over de heide
  • Ook het Witte Veen ligt op afstand van grote plaatsen en verkeerswegen. Rust verzekerd. Hier download je de route. Tip: ’s Ochtends vroeg wandelen en daarna een stevig ontbijt bij De Haarmuhle. In verband met Corona vooraf de openingstijden checken.
  • Dichter bij huis vind je vaak al stilte als je rondom je eigen stad of dorp over onverharde wegen wandelt, gemotoriseerd verkeer houdt hier niet van en al helemaal niet in de wintermaanden. Hier vind je alle wandelroutes in Twente.

 

ree ben walet

Zonsondergang, beter kan een lange winteravond niet beginnen.

Simone Damhof
Simone Damhof