Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Herefords zijn terug!

16 april 2021 | Simone Damhof

In het voorjaar komen bij veel mensen de grasmaaiers weer uit de winterstalling. Bij ons zijn dat onze natuurlijke maaiers, de grazende Hereford runderen. Ze zijn terug! Ze zijn er nog niet allemaal, maar zodra het weer beter is kan de kudde weer op volle sterkte voor ons aan het werk.

Hereford runderen

Maaltijden zoeken in het Buurserzand

In het Buurserzand grazen al bijna tien jaar runderen in het groeiseizoen van april tot en met november. Een kudde van tien volwassen dieren met een aantal kalfjes. Dit zijn Hereford runderen, een Engels ras. Ze zijn particulier eigendom en ze mogen zich in het voorjaar en de zomer tegoed aan al het lekkers wat ons Buurserzand voor hen te bieden heeft. Ze zorgen er voor dat grassen als pijpenstrootje en jonge bomen de heide niet overwoekeren.

Heideplaggen

Boeren plagden vroeger ‘s winters de heide af en gebruikten de plaggen als strooisel in de potstallen. In de zomer graasde het vee de heide af. Zo bleef de heide in goede conditie. De bovenste voedselrijke laag verwijderden ze zo elke keer. Boompjes kregen niet de kans om groot te worden. Bij te intensieve begrazing verdween ook de heide en ontstonden er zandverstuivingen. Die zie je in het Buurserzand ook. Hier hebben we de jeneverbessen aan te danken. Zij ontkiemden in het stuifzand. 

Grazende beheerders

Koeien hebben een ander graaspatroon dan schapen. Schapen zijn echte fijnproevers en eten naast jonge scheuten ook veel bijzondere planten uit de heide weg. Ze hebben een voorkeur voor knopjes en kruiden en laten het gras liever staan. De Herefords slaan hun grote tong om een grote pol gras en eten zo de grove grassen weg. In de winter zit er geen voeding meer in het pijpenstro. De volgende fase is dat ze aan de jeneverbessen beginnen. Voor hen ook erg lekker, maar niet gewenst. In november haalt de eigenaar daarom de Herefords uit het Buurserzand. Natuurmonumenten probeert met de inzet van de graasdieren op deze manier een goede balans te vinden in het beheer.

Geen hoorns

Hereford runderen zijn een bewuste keuze. Het zijn sobere, sociale dieren met een rustig karakter. In tegenstelling tot de hooglanders in het Witte Veen hebben Herefords geen hoorns. Zo kunnen ze geen jeneverbessen beschadigen als ze er rondom heen grazen. Een prettige bijkomstigheid.

Herefords ontmoeten

We kunnen natuurlijk nooit met zekerheid zeggen waar ze lopen maar waarschijnlijk zie je ze als je een wandeling maakt door het Buurserzand.  Hier kun je de wandeling downloaden.

 

Michelle Loohuis maakte de mooie foto's van de Herefords.

Simone Damhof
Simone Damhof