Ga direct naar inhoud
Nieuws

Handen uit de mouwen voor de heide

26 november 2020 | Simone Damhof

Heide openhouden is een kwestie van de handen uit de mouwen steken. We maaien, begrazen met vee, verwijderen de bovenste bodemlaag en ongewenste begroeiing. Door het vergroten van heide ontstaan er ook verbindingen met andere heidevelden. Diersoorten die horen bij de heide zoals de levendbarende hagedis en het heideblauwtje krijgen zo meer leefruimte.

hereford buurserzand

Verwijderen bovenste bodemlaag

Heide houdt van ‘arme’ grond. We verwijderen daarom soms de bovenste voedselrijke laag. Het zogenaamde plaggen. In het begin is het een vreemd gezicht maar al gauw ontkiemen de zaadjes uit de bovengekomen lagen en komt er nieuwe heide op. Vaak een heerlijke plek voor zandbijen en hagedissen om in het voorjaar op te warmen op het warme zand in de zon.

Grazen, maaien en dennetjes trekken

Doen we niets dan overgroeit de heide met dennen en berken. Grazers houden het gebied open, in het Buurserzand loopt er daarom een kudde hereford runderen. soms helpen we een handje. Een aannemer of een vrijwilligersploeg ontdoet de heide dan van ongewenste begroeiing. De boompjes laten we achter. Insecten vinden er een plek en mossen en schimmels hebben dood hout nodig.

Simone Damhof
Simone Damhof