Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ik ga wandelen en neem mee …. Zeven tips van de boswachters

25 januari 2022 | Simone Damhof

Januari, een nieuw jaar en veel mensen die zich aan de goede voornemens proberen te houden. Variërend van goede eetgewoonten, ommetjes-apps, stappentellers en ‘wandel-de-corona-en-kerstkilo’s-weg’. Dus ik deed een rondje langs mijn collega’s. Ik ga wandelen en neem mee ….

Wandelen

Werkend wandelen, het werkt

Vorige week wandelden collega Ellen en ik  de oranje route in het Buurserzand. Een wandeling van ongeveer 10 km met drie doelen. Ja, zo zijn we dan ook wel weer. De jaarplanning nog finetunen en de high-lights van de route markeren want we gaan ‘m ook digitaliseren, binnenkort nog meer wandelplezier te downloaden op de site. We namen ook direct de camera mee voor een nieuwe vlog, als we dan toch onderweg zijn ... . Dus camera mee, waterflessen, een notitieblaadje met bespreekpunten en onze I phone: super handig met die dictafoon-functie. Niets onthouden of opschrijven, het kan later uitgewerkt. Meer tips in de blog Werkend wandelen werkt.

Ik deed vervolgens een rondje langs collega’s. Wat stoppen zij in jaszakken en rugzakken als ze vertrekken? Dat leverde naast de standaarduitrusting toch bijzondere extra tips op!

De standaard-uitrusting

Goede wandelschoenen zijn natuurlijk een vereiste en verder gaat er van alles mee in de rugzak bij een lange wandeling. Natuurlijk een fles water of thermoskan koffie en wat snacks, een telefoon, ehbo-setje, zakmes, camera en verrekijker. Bij mooi weer gaat er ook een tube zonnebrandmiddel mee en in de winter de handschoenen, muts en sjaal. Niets spectaculairs tot nu toe, maar ik trof toch ook een paar ‘specials’ aan in de lijstjes. Ik deel ze graag met je.

De specials

  1. Een zitkleedje, een klein opvouwbaar, lichtgewicht stuk foam. Superhandig, je kan praktisch overal zitten en je hebt nooit een nat achterwerk.  
  2. Een plastic zak, voor rommel die je onderweg tegenkomt. Kan je het direct opruimen.
  3. Wandelstokjes, dit zijn korte beukenhouten stokjes met lus voor om de pols. Dit voorkomt dat je bij een lange wandeling dikke vingers krijgt. Kiezelstenen of andere stokjes werken waarschijnlijk ook gewoon 😉
  4. Nooddeken, een foliedeken die het lichaam beschermt bij oververhitting en onderkoeling. Weegt praktisch niets en je weet maar nooit wat je tegenkomt toch? Hopelijk hoef je ‘m voor jezelf niet te gebruiken.
  5. Potlood en papier. Een pen wil nog wel eens haperen. Of erger nog, gaan lekken. Een potlood schrijft altijd.
  6. Goede wandelsokken. Vooral naadloos en liefst merinowol.
  7. Gamaschen, ook wel gaiters of beenbeschermers genoemd. Ideaal als je door hoog nat gras moet wandelen of als bescherming tegen de kou. 

De routes

Je wilt natuurlijk wandelen in de mooiste natuurgebieden van Nederland ;-)  Hier kun je GRATIS verrassend mooie routes downloaden. 

En … pak die rugzak niet te vol. Veel plezier!

zomeravondwandeling

Ook aankomend jaar organiseren we weer wandelingen. Bijvoorbeeld met als thema reewild spotten, duisternis, paarse heide of muziek. We melden de data via onze social media kanalen.

Simone Damhof
Simone Damhof