Ga direct naar inhoud
Nieuws

Insecten lokken met akkerkruiden in Buurserzand

22 april 2020 | Simone Damhof

Bloemen trekken insecten aan en insecten zijn op hun beurt weer vogelvoer. Het klinkt zo eenvoudig, maar welke bloem trekt nu welke insect aan en waar vinden we die kleurrijke akkertjes en bloemrijke weides? Je moet ze tegenwoordig soms even zoeken, maar ze zijn er echt nog wel.

klaproos gerst henk frons

Zomergerst en akkerkruiden

In het Buurserzand en Witte Veen startten we deze weken met het zaaien van zomergerst met een akkerkruidenmengsel. Om de grond goed voor te bereiden maakten we bijvoorbeeld in het Buurserzand gebruik van een speciale ploeg die niet te diepe voren trekt. In dit geval zaaide de pachter met de hand in. Het resultaat is dat we in de zomer kunnen genieten van een kleurrijke akker.

Wintervoer en schuilplek

Pachters oogsten vaak net na de zomer de granen omdat ze deze nodig hebben voor hun bedrijf. Wij laten vaak de gewassen in de winter staan. Kleine zoogdieren vinden er een schuilplek en kunnen er hun kostje opscharrelen. Fazanten, konijn en hazen komen er vaak ’s ochtends in alle vroegte ontbijten.

Graan

Zomergerst is een graansoort. Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Ook rijst, tarwe en rogge zijn granen. We wisselen op onze akkers vaak het gewas af. Elke gewas haalt bepaalde voedingsstoffen uit de grond. Het wisselen zorgt ervoor dat de bodem niet uitgeput raakt.

Bier, bloem en bijenbrood

Gerst is vaak de basis voor ontbijtgranen, meel en bloem. Bakkers bakken hun broden ermee. Gerst is ook geschikt voor het brouwen van bier. In Twente vond je vroeger veel akkers met granen zoals gerst. Niet zo verwonderlijk dat bierbrouwerij Grolsch en Hengelo’s Bier zich in Twente vestigden.

Bijentrekker

In het akkerkruidenmengsel dat we zaaien naast de granen vind je naast klaproos en korenbloem bijvoorbeeld de gele ganzenbloem en Phacelia. De laatste noemen ze ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend. Het is een echte bijen-magneet. Hommels en bijen zijn gek op de lekker ruikende paarse bloemen. Phacelia is niet voor niets vaak grondstof voor parfum.

Simone Damhof
Simone Damhof