Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ruim baan voor heide in het Buurserzand

17 januari 2019 | Simone Damhof

Stikstof werkt als een meststof waardoor sommige planten beter groeien dan anderen. Jonge boompjes en grassen hebben baat bij de overmatige stikstof waardoor deze de heide overgroeien. We gaan deze ongewenste begroeiing verwijderen.

Buurserzand

Ruim baan voor de heide

De heide in het Buurserzand krijgt ruim baan. In het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gaat Natuurmonumenten verder met  het herstel van de heide. “Het Buurserzand is een lappendeken van droge en vochtige heide. Echt uniek, zelfs voor Europese begrippen”, vertelt boswachter Jeroen Waanders. Uit continumetingen bleek dat het Buurserzand, net als de meeste Natura2000 gebieden, te kampen heeft met een overmaat aan stikstof dat via de atmosfeer terecht komt in natuurgebieden. De stikstof werkt als een meststof waardoor sommige planten beter groeien dan anderen. Jonge boompjes en grassen hebben baat bij de overmatige stikstof waardoor deze de heide overgroeien.  

Verwijderen ongewenste begroeiing

Deze week start Natuurmonumenten met het verwijderen van ongewenste begroeiing. Met name  berken, grove den en Amerikaanse vogelkers worden weggehaald. “Als we dit niet doen, gaat deze begroeiing de heide overwoekeren en hebben we straks geen heide meer” vertelt Jeroen Waanders. Natuurmonumenten gaat zorgvuldig te werk en zorgt ervoor dat de overige natuur zo min mogelijk last heeft van de werkzaamheden. Aannemers werken met een minikraan  en bosmaaiers.

 

Werkzaamheden vinden plaats in het Buurserzand op de locaties rondom het Galgenslat, de Steenhaarplas en de Harrevelder Schans. Op korte termijn start Natuurmonumenten met dezelfde werkzaamheden ook in het Witte Veen.

 

Simone Damhof
Simone Damhof