Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samen met Duitse vrijwilligers werken in Rutbeekveld

25 januari 2020 | Simone Damhof

EnHoe organiseert werkochtenden in de natuur rond Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Op 8 februari gaat de groep aan het werk in Rutbeekveld. Deze keer gaat het een internationaal gebeuren worden. Er komen ook Duitse vrijwilligers helpen.

Vrijwilligers prunus verwijderen

Workout voor natuur

Natuurwerkgroep EnHoe organiseert natuurwerkochtenden in Twente. Via de website kunnen vrijwilligers zich aanmelden. Eenmalig deelnemen kan, maar er zijn ook vrijwilligers die zich vaker inzetten. Bij aankomst op locatie staat het gereedschap klaar, er volgt uitleg over werkzaamheden en de vrijwilligers kunnen aan de slag. Een gratis workout en de natuur heeft er profijt van. Er helpen ook vaak scholieren mee. Deze ochtenden tellen namelijk mee als maatschappelijke stage. 

Rutbeekveld

Een deel van Twente en de Achterhoek was tot relatief kort geleden woeste grond. Het Rutbeekveld (ook genoemd Stepelerveld of Stepelo)  bestond uit heide en vennetjes. Het ligt naast de nieuwe N18, net naast het Buurserzand. Een eeuw geleden plantte men larix voor houtproductie. Ongeveer twintig jaar terug is dit gebied van ca. 16 ha in bezit gekomen van Natuurmonumenten. We maakten poelen en hoogteverschillen. Nu is het een afwisselend gebied met laag gelegen natte stukken en hogere drogere zandkopjes. We zien er weer planten als stekelbrem en veldrus die op hun beurt weer vlinders en libellen aantrekken.

De werkzaamheden 

Op 8 februari gaan we ongewenste begroeiing verwijderen. Het gaat dan vooral om wilgen, berken en lariksen. Deze begroeiing gaan we uitsteken, knippen of omzagen. Daarna leggen we takken en stammen op rillen. Wilgen zagen we in handzame stukken. Ze zijn anders niet te verslepen, maar ook te groot zijn om makkelijk rillen te maken.

Waarom

De werkzaamheden voeren we uit om oorspronkelijke, inheemse bomen meer kans te geven. Er ontstaat dan een bos met meer variatie en dat heeft weer als gevolg dat er ook meer verschillende dieren hun onderkomen vinden. Bovendien ontstaan er meer 'zonnige' bodemplekken. Daar krijgen zaden in de bodem weer de mogelijkheid om te ontkiemen.

Meehelpen?

Je kunt je aanmelden via de website van EnHoe. Deze ochtend komt ook een groep Duisters meehelpen. Kun je direct je Duits bijspijkeren. Ook alle overige werklocaties en data staan in de agenda.

Simone Damhof
Simone Damhof