Ga direct naar inhoud
Nieuws

Steenuiltje als nieuwe buurman in Buurserzand

21 augustus 2020 | Simone Damhof

Het Buurserzand kent veel bewoners, zo kwam er afgelopen voorjaar een aantal keren een vosje op visite bij infocentrum De Wakel. Nu dronken boswachters koffie op het terras onder toezicht van een steenuil.

steenuil

Brutaaltje

De steenuil is best brutaal en laat zich ook overdag vaak zien. Ook dit uiltje keek rustig toe vanuit de boom terwijl de boswachters koffie dronken. Hij voelt zich thuis op boerenerven en in kleinschalige landschappen. Bied deze uilen de afwisseling van houtwallen, heggen, schuurtjes en weiden en hij scharrelt met gemak zijn kostje bij elkaar. Op het menu staan vaak muizen en andere kleine zoogdieren. Vanaf een weidepaaltje vliegt de steenuil in een golvende beweging op zijn prooi af. Het Buurserzand is dus een prima plek. Afwisseling genoeg.

Kleinschaligheid noodzakelijk

Het gaat al een hele periode bergafwaarts met de steenuil. Toenemende bebouwing, de aanleg van wegen die jachttereinen doorkruizen en uitbreiding van industrieterreinen maken het leefgebied steeds kleiner. Door het verdwijnen van houtwallen en hagen en het ruimen van oude kippenhokken en vervallen schuurtjes tasten we de verdere leefomgeving van deze uilensoort zo aan dat we eigenlijk alleen in het oosten van Nederland nog met enig gemak steenuilen spotten. Het is een kwetsbare vogel. Actieve bescherming is nodig.

Uilen en wijsheid

De Latijnse naam voor steenuil is Athene noctua. Er doen verschillende verhalen de ronde. Mogelijk heeft de godin Pallas Athena haar oorsprong in een eerdere Minoïsche godin die men associeerde met vogels. Anderen denken dat de oorsprong recenter was en vinden een mogelijke aanwijzing in de legenden over de oorsprong van de stad Athene, waar Pallas Athena de beschermgodin van was. Er zaten in dat gebied veel steenuilen tussen de rotsen. Weer anderen opperen dat de Grieken de uil mogelijk associeerden met een alziende wijsheid omdat de uil uitstekend in het donker kan zien. De steenuil vond men als symbool terug op bijvoorbeeld Griekse munten.

Gastheer voor de steenuil

Wie buiten woont in een omgeving waar steenuilen voorkomen kan een helpende hand bieden.

  • Zorg voor een gevarieerd erf met nestgelegenheid
  • Grazige weitjes voorzien van uitkijkposten, bijvoorbeeld palen van 1,50 meter hoog
  • Gebruik geen landbouwgif
  • Plaats hagen, mussen en spreeuwen zijn een alternatieve voedingsbron
  • Leg takkenrillen aan
Simone Damhof
Simone Damhof