Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wespendief, bijzondere vogel in het Buurserzand

24 augustus 2021 | Simone Damhof

Afgelopen week spotte één van onze vrijwilligers een wespendief in het Buurserzand. We zien deze vogel niet vaak in dit gebied. Misschien niet verwonderlijk, je zou 'm zo kunnen verwarren met een buizerd.

wespendief

Larven op het menu

In het Buurserzand zijn veel plekken waar bijen en wespen hun thuis hebben. De wespendief graaft wespennesten uit totdat hij bij de larven kan. Die larven staan immers bij de wespendief op het hoofdmenu. Soms nemen ze zelfs delen van een honingraat mee. In het Buurserzand  treffen we sporadisch de resten aan van een wespennest aan. We weten dan dat de wespendief bezig is geweest met het samenstellen van zijn maaltijd. Prachtig dus dat onze vrijwilliger deze vogel deze keer 'in the picture' had.

Buizerd look-a-like

Deze unieke roofvogel lijkt op een buizerd en kan je in de zomer in Nederland tegenkomen. De buizerd is echter wat bruiner van kleur, heeft een wat rondere, vollere kop en een iets kortere staart.  De stijve kopveren en dikke huid op de poten van de wespendief voorkomen dat hij lek gestoken wordt als hij zich op een wespennest stort.

wespendief

Wespendief, volwassen mannetje

Simone Damhof
Simone Damhof