Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vroeg maaien op Coelhorst

05 mei 2020 | Manita Brunekreef

Het is lente op landgoed Coelhorst. De laanbomen lopen weer uit en in het land steken de pinksterbloemen vrolijk boven het gras uit. Toch wordt het gras deze week gemaaid. Dit doen we om het grasland te verschralen. Zodat het gebied straks meer waarde biedt voor de natuur en biodiversiteit.

Pinksterbloemen op Coelhorst

Meer kruiden en wilde bloemen

Op Coelhorst werken we de komende jaren naar een meer natuurlijk, kruidenrijk grasland. Op dit moment bevat de bodem nog relatief veel voedingsstoffen waardoor een eentonig soort gras groeit. "Door het gras nu te maaien, voorkomen we dat het later deze maand opnieuw uitzaait. Daarnaast ontneem je de bodem voedingsstoffen uit het gewas. Zo verschraal je de grond en zullen op termijn meer kruiden en bloemen gaan groeien. Bijvoorbeeld de gewone brunel, koekoeksbloem of wilde margriet", legt boswachter Haije Valkema uit. 

Door vroeg in het seizoen te maaien, komt er uiteindelijk meer ruimte voor meer bijzondere kruiden en wilde bloemen.

Reekalfjes beschermd

In deze tijd van het jaar worden ook reekalfjes geboren die zich verschuilen in het gras. "Het jonge wild moeten natuurlijk beschermd worden. Voor het maaien controleren we de velden op de aanwezigheid van jonge reeën", aldus Valkema. 

Manita
Manita Brunekreef