Natuurgebied

Coelhorst

Coelhorst boerderij

Welkom in Coelhorst

Tussen de weidse Eempolder en de stad Amersfoort ligt het eeuwenoude landgoed Coelhorst. Het landgoed ligt al vanaf de 12e eeuw veilig verscholen achter de dijk van de rivier de Eem. Jarenlang was dit natuurgebied afgesloten voor bezoekers. Met de aanleg van het laarzenpad in 2018 kunnen wandelaars op zaterdag en zondag toch genieten van dit mooie landgoed.

Jan Roodhart
Jan Roodhart

Boswachter van dit gebied

Meer over Coelhorst
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Coelhorst is een landgoed aan de rand van Amersfoort. Met andere natuurgebieden vormt Coelhorst een groen lint langs de Eem. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 12e eeuw. De oude verkaveling is nog steeds zichtbaar, afgewisseld door lanen, bos, houtwallen, de boomgaard en weilanden. Dit is uniek voor Amersfoort. Het landhuis en de boerderijen zijn in particulier eigendom. Een lokale boer pacht de weilanden.

  Boomgaard

  Het landgoed heeft een eigen boomgaard uit 1947 met opvallend lage appelbomen. Deze werd oorspronkelijk aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. De nieuwere bomen dragen de Coelhorsterappel, een oud en lokaal ras dat weer teruggekweekt werd. In het voorjaar komt de boomgaard weer tot leven. Spreeuwen nestelen in de holtes van oude bomen terwijl de takken volop in bloei staan. Een prachtig tafereel.

  Dieren en planten

  In de graslanden dansen kleine vuurvlinders boven het kruidenrijke gras. De boomgaard trekt veel dagvlinders en in de elzensingels broedt de spotvogel. Ook de bunzing, hermelijn, ijsvogel, buizerd en havik voelen zich hier thuis. Het kleine natuurgebied is vooral voor reeën een belangrijk leef- en rustgebied.

  Van adellijk land tot oorlogslinie

  In de 18e eeuw werd het landgoed met het oorspronkelijke kasteel onderdeel van de Grebbelinie. De Dwarsdijk was hier onderdeel van. Deze dijk staat dwars op de Eemdijk en zorgde in oorlogstijd ervoor dat het water niet zou wegstromen. In 1940 brandde het Nederlandse leger het kasteel met de grond gelijk voor een beter schootsveld. Ook de bunkers en antitankversperringen herinneren nog aan die tijd.

  De boomgaard in bloei

  De boomgaard

  De boomgaard op landgoed Coelhorst werd in 1947 aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. De nieuwe bomen dragen de Coelhorster appel, een oud streekras dat onlangs weer teruggekweekt werd.

  Laarzen aan en gaan!

  Het laarzenpad

  Vanaf het laarzenpad ervaar je de afwisseling en de rust van het eeuwenoude landgoed. Tussen de Coelhorsterweg en de dijk loop je onder de oude bomen van de laan, door natte graslanden en over een oud koeienpad. Met een beetje geluk zie je een ree. Of vliegt een boerenzwaluw kwetterend voor je uit.

  Lees meer
  Weidevogelgebied om de hoek

  Op de fiets naar Eemland

  Vanaf landgoed Coelhorst fiets je zo naar de polders van Eemland. Een belangrijk weidevogelgebied voor de grutto's, tureluurs en kieviten die ieder voorjaar weer terugkomen naar de natte weilanden in de Eempolder. Fiets de route Vogelboulevard Eemland en geniet van het weidse uitzicht.

  Bekijk de fietsroute
  Coelhorst

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Vogelboulevard Eemland

  In de polders van Eemland wemelt het van maart tot en met juni van de weidevogels. De drassige polders met bloemrijk grasland zijn ideaal om hun jongen groot te brengen. Van juni tot oktober zijn de oevers van het Eemmeer interessant. En in de winter strijken ganzen en zwanen ...

  • 48 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Coelhorst

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo