Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Coelhorst

  Coelhorst boerderij

  Welkom in Coelhorst

  Tussen de weidse Eempolder en de stad Amersfoort ligt het eeuwenoude landgoed Coelhorst. Het landgoed ligt al vanaf de 12e eeuw veilig verscholen achter de dijk van de rivier de Eem. Jarenlang was dit natuurgebied afgesloten voor bezoekers. Met de aanleg van het laarzenpad in 2018 kunnen wandelaars op zaterdag en zondag toch genieten van dit mooie landgoed.

  Jan Roodhart
  Jan Roodhart

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Coelhorst

  De boomgaard

  De boomgaard op landgoed Coelhorst werd in 1947 aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. De nieuwe bomen dragen de Coelhorster appel, een oud streekras dat onlangs weer teruggekweekt werd.

  Wandeling met de boswachter

  Ontdek landgoed Coelhorst

  Beleef landgoed Coelhorst met een unieke wandeling over het landgoed vlakbij Amersfoort. Onze gids brengt je naar plekken die normaal gesloten blijven voor bezoekers.

  Bekijk de activiteiten
  filter plus
  Laarzen aan en gaan!

  Het laarzenpad

  Vanaf het laarzenpad ervaar je de afwisseling en de rust van het eeuwenoude landgoed. Tussen de Coelhorsterweg en de dijk loop je onder de oude bomen van de laan, door natte graslanden en over een oud koeienpad. Met een beetje geluk zie je een ree. Of vliegt een boerenzwaluw kwetterend voor je uit.

  Lees meer
  filter plus

  Over het gebied

  Coelhorst is een landgoed aan de rand van Amersfoort. Met andere natuurgebieden vormt Coelhorst een groen lint langs de Eem. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 12e eeuw. De oude verkaveling is nog steeds zichtbaar, afgewisseld door lanen, bos, houtwallen, de boomgaard en weilanden. Dit is uniek voor Amersfoort. Het landhuis en de boerderijen zijn in particulier eigendom. Een lokale boer pacht de weilanden.

  Boomgaard

  Het landgoed heeft een eigen boomgaard uit 1947 met opvallend lage appelbomen. Deze werd oorspronkelijk aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. De nieuwere bomen dragen de Coelhorsterappel, een oud en lokaal ras dat weer teruggekweekt werd. In het voorjaar komt de boomgaard weer tot leven. Spreeuwen nestelen in de holtes van oude bomen terwijl de takken volop in bloei staan. Een prachtig tafereel.

  Dieren en planten

  In de graslanden dansen kleine vuurvlinders boven het kruidenrijke gras. De boomgaard trekt veel dagvlinders en in de elzensingels broedt de spotvogel. Ook de bunzing, hermelijn, ijsvogel, buizerd en havik voelen zich hier thuis. Het kleine natuurgebied is vooral voor reeën een belangrijk leef- en rustgebied.

  Van adellijk land tot oorlogslinie

  In de 18e eeuw werd het landgoed met het oorspronkelijke kasteel onderdeel van de Grebbelinie. De Dwarsdijk was hier onderdeel van. Deze dijk staat dwars op de Eemdijk en zorgde in oorlogstijd ervoor dat het water niet zou wegstromen. In 1940 brandde het Nederlandse leger het kasteel met de grond gelijk voor een beter schootsveld. Ook de bunkers en antitankversperringen herinneren nog aan die tijd.

  De boomgaard in bloei

  Bezoekersinformatie

  Extra informatie

  Het laarzenpadCoelhorst is met het aangegeven wandelpad toegankelijk voor wandelaars op zaterdag en zondag van zonsopgang tot zonsondergang.
  Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming.
  Honden niet toegestaanHonden zijn helaas niet welkom op landgoed Coelhorst. Ook niet aan de lijn.
  Fietsen is niet toegestaan
  Niet geschikt voor minder validenHet laarzenpad is helaas niet geschikt voor minder validen. Het wandelpad voert tussen de Coelhorsterweg en de dijk onder de oude bomen van de laan, door graslanden en over een oud koeienpad. Daarnaast kan het grasland voor een groot deel van het jaar behoorlijk nat zijn.
  Coelhorst

  Nieuws van de boswachter

  logo