Word lid
Natuurgebied

Coelhorst

  Coelhorst

  Welkom in Coelhorst

  Het landgoed Coelhorst ligt vlak bij Amersfoort. Er is een landhuis met boomgaard en parkbos. Helaas is het landgoed niet toegankelijk.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Coelhorst
  Wandeling met de boswachter

  Ontdek landgoed Coelhorst

  Beleef landgoed Coelhorst met een unieke wandeling over het landgoed vlakbij Amersfoort. Onze gids brengt je naar plekken die normaal gesloten blijven voor bezoekers.

  Bekijk de activiteiten

  Een historische plek

  De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 12e eeuw. Je ziet nog steeds de oude verkaveling van een hoevelandschap: een afwisseling van lanen, bos, houtwallen, boomgaard en weilanden. Dit is uniek voor Amersfoort. Het landhuis en de boerderijen zijn in particulier eigendom van de bewoners. Een lokale boer pacht de weilanden en werkt met respect voor de natuur en de dieren mee aan het dagelijkse beheer van dit natuurgebied.

  Lees meer
  filter plus
  Lekker! Coelhorster appelsap

  De boomgaard

  De boomgaard op landgoed Coelhorst werd in 1947 aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. De nieuwe bomen dragen de Coelhorsterappel, een lokaal en oud ras dat onlangs weer teruggekweekt is. Elk jaar oogsten we de appels en persen we ze tot sap. Het Coelhorster appelsap wordt in de omgeving van Amersfoort verkocht. De opbrengst besteden we voor de volle 100% aan het beheer van de boomgaard.

  filter plus

  Over het gebied

  Coelhorst is een landgoed aan de rand van Amersfoort. Met andere natuurgebieden vormt Coelhorst een groen lint langs de Eem. Het landschap kenmerkt zich door oorspronkelijke hakhoutbosjes, houtwallen, akkers en graslanden. Natuurmonumenten onderhoudt het landgoed Coelhorst, in samenwerking met de boeren. Die bewerken de grond met respect voor de natuur en laten er hun vee grazen. In de boomgaard is de Coelhorster appel opnieuw geïntroduceerd. Op het landgoed liggen oude kazematten van de Grebbelinie. Rond het landhuis ligt een parkbos. Op de hoek van Coelhorsterweg en Coelhorsterlaan is daar iets van te zien. Het landgoed zelf is niet toegankelijk.

  Bekijk dit filmpje van RTV Utrecht. Boswachter Floor Woortman vertelt je over landgoed Coelhorst.

  Video of ItemCoelhorst HQ

  Boomgaard

  De boomgaard op landgoed Coelhorst is in 1947 aangelegd met oude appelrassen zoals de 'Schone van Boskoop' en de 'Bramley Seedling'. Natuurmonumenten heeft de oorspronkelijke boomgaard hersteld en jonge appelbomen bijgeplant. Vanzelfsprekend zorgen we voor natuurvriendelijk beheer van de boomgaard. De nieuwe bomen dragen de Coelhorster appel, een lokaal en oud ras, dat onlangs weer teruggekweekt is. Elk jaar oogsten we de appels en persen we ze tot sap. Het Coelhorster appelsap wordt in de omgeving van Amersfoort verkocht. De opbrengst komt geheel ten goed aan het onderhoud van de boomgaard.

  Bekijk het filmpje over de appelboomgaard op landgoed Coelhorst en het persen van de appelsap:

  Dieren en planten

  Op de graslanden groeien kruiden als behaarde boterbloem die kleine vuurvlinders aantrekken. Ree, bunzing, hermelijn, ijsvogel, buizerd en havik voelen zich thuis op Coelhorst. Ook watervleermuis, dwergvleermuis en zangvogels als groenling en grauwe vliegenvanger leven in het gebied.