Fietsen

Fietsroute Vogelboulevard Eemland

Fietsen

Fietsroute Vogelboulevard Eemland

Startpunt

De fietsroute start op Carpoolplaats Eembrugge langs de A1. Starten kan ook vanuit het Toeristische Overstappunt Theetuin Eemnes (Meentdijk 131, Eemnes)

De fietsknooppunten

Deze route volgt het fietsknooppuntensysteem en bestaat uit twee delen: een route aan de oostzijde en een route aan de westzijde van de Eem. Deze twee routes samen maken een tocht van bijna 50 kilometer.

De route kan worden ingekort door de veerpont bij Eembrugge te nemen (doorsteek fietsknooppunt 25 en 11). Let op: op zondag vaart de veerpont niet.

  • Fietsroute Vogelboulevard Eemland West (18 km):
    17 - 19 - 20 - 25 - 2 - 24 - 21 - 20 - 19 - 17
  • Fietsroute Vogelboulevard Eemland Oost (30 km):
    17 - 15 - 72 - 73 - 5 - 3 - 11 - 12 - 8 - 17

Tip

Maak er een dagje uit van en combineer fietsen in de Eempolder met een vaartochtje van Fietsboot Eemlijn. De fietsboot vaart van april tot oktober vanuit Amersfoort langs de plaatsen Soest, Baarn, Eemdijk en afwisselend Spakenburg of Huizen. Kijk voor het actuele vaarschema op www.eemlijn.nl.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Vogelboulevard Eemland aan de Noord Ervenweg

Van heel dichtbij zie je vogels baltsen, broeden en hun jongen groot brengen in de bloemrijke weilanden. Ook boven je hoofd is veel te zien.

Grutto
Vogelboulevard Eemland aan de Noord Ervenweg

2Vogelkijkhut Eemmeer

Laat je fiets even staan en loop op en neer over de Meentdijk naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht op waaien, weiland en weidevogels. Vanuit de hut spot je fietsvogels en ganzen en eenden op het water.

Vogelkijkhut Eemmeer Eemland
Vogelkijkhut Eemmeer

3De waaien van Eemland

Je fietst langs twee eeuwenoude dijken, de Meendijk en Zomerdijk. Opvallend zijn de ronde waaien. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters.

Weide Eemland
De waaien van Eemland

4Vogelboulevard Eemland aan de Krachtwijkerweg

Je ontdekt dat Eemland van levensbelang is voor vogels uit alle windstreken. Je ziet waar vogels vandaan gekomen zijn en waarheen ze vertrekken. Van heel dichtbij zie je vogels baltsen, broeden en hun jongen groot brengen.

Vogelboulevard Eemland
Vogelboulevard Eemland aan de Krachtwijkerweg

5Oeverzwaluwwand Bunschoten

Langs de Rengerswetering zie je een kunstmatige oeverzwaluwenwand van 140 meter lang. Vanachter het kijkscherm zie je de oeverzwaluw-ouders af en aan vliegen om hun jongen te voeren. Ze graven een lange gang in de wand met aan het eind een nestholte. Wie weet zie je de kleine zwaluwen wel aan het begin ongeduldig wachten op hun ouders.

oeverzwaluwen
Oeverzwaluwwand Bunschoten

6Vogelboulevard Eemland aan de Maatweg, Eemdijk

Maak kennis met de vogels die rond onze boerderijen leven.

Kievit met kuiken
Vogelboulevard Eemland aan de Maatweg, Eemdijk
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.