Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prunusje pesten

14 januari 2019 | Anke Brouns

In veel natuurgebieden op zandige bodem komt de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) voor, een invasieve exoot. Deze soort, afkomstig uit Noord-Amerika, is ooit ingevoerd vanwege zijn kwaliteiten voor de bosbouw. Inmiddels weten we dat deze soort op de Nederlandse zandgronden zo goed groeit, dat hij andere, inheemse soorten verdringt. Dat gaat ten koste van de biodiversiteit. We doen dan ook onze best deze soort weer uit de Nederlandse natuur te verwijderen, maar dat valt nog niet mee.

Prunus ringen

Zaterdag werd er hard gewerkt aan het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers. Het resultaat is een bosperceel waarvan vele bomen zijn voorzien van een lichte band. Door de vogelkersen op deze manier te verwonden verzwakken ze. Ze gaan echter niet meteen dood. Dit pesten leidt er toe dat de boom niet te heftig reageert door ineens heel veel worteluitlopers te maken, maar door de groei van takken op de stam, onder de wond. Worteluitlopers zouden als resultaat hebben dat er alleen maar meer vogelkers zou komen. Takopslag kan in volgende jaren makkelijk worden verwijderd en dit zorgt er voor dat de boom uiteindelijk sterft. Doordat er wel takken blijven zitten blijft de bosbodem beschaduwd,. Dit voorkomt dat de zaden van de vogelkersen kunnen kiemen. Hiervoor hebben ze immers licht nodig. De zaden van de vogelkers kunnen tot wel 7 jaar kiemkrachtig blijven. Tot die tijd moet de bosbodem dus beschaduwd blijven.

Naast deze methode werden bomen die daarvoor klein genoeg waren door de vrijwilligers ontworteld. Exemplaren tot zo’n 10 cm doorsnee werden vakkundig tegen de grond gewerkt. In de ontstane gaten werden inheemse bomen geplant die tegen wat schaduw kunnen, zoals beuk, haagbeuk en winterlinde. Zo dragen ze bij aan het beschaduwen van de bodem en het voorkomen van kieming van de Amerikaanse vogelkers-zaden.

Een beetje gemeen misschien, deze methode, maar hopelijk effectief. Deze manier van bestrijden is nog niet eerder uitgevoerd in onze Zuid-Limburgse bossen. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. Als het effectief blijkt gaan we dit zeker vaker toepassen.

Anke Brouns
Anke Brouns