Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Dal van de Roode Beek

Dal van de Roode Beek

Natuurgebieden Dal van de Roode Beek

Natuurmonumenten zet zich niet alleen in voor hele grote gebieden, maar ziet ook de waarde van kleinere gebieden.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Dal van de Roode Beek

Over het gebied

Het Dal van de Roode Beek ligt langs de midden- en benedenloop van de gelijknamige beek. Maak hier een internationale wandeling.

Toen en nu

Je vindt in het landschap een combinatie van vochtige heide en hellingveen, waar klokjesgentiaan, watergentiaan, beenbreek en kleine veenbes rustig kunnen groeien en je Schotse hooglanders fraai op de foto kunt zetten (houd voor je eigen veiligheid en hun rust altijd voldoende afstand, minimaal 25 meter).

Legende van de bloedrode beek

Rond de naam Roode Beek leeft een enigszins lugubere legende. Rond het begin van de jaartelling leefden De Hessen, een Germaanse stam, op de Brunssummerheide. Volgens de legende vochten zij een hevige strijd met de Romeinen om de heerschappij over het gebied. Al het bloed dat vloeide, stroomde in de beek, waardoor het water helemaal rood kleurde. Hier heeft Roode Beek haar naam aan te danken. 

Tegenwoordig weet iedereen dat de Roode Beek en de Rodenbach hun naam ontlenen aan het rode, ijzerrijke water dat er vanuit het venige gebied instroomt. De nu nog strakke beek met betonnen bodem en oever zal in de nabije toekomst verdwijnen. Hij maakt plaats voor een brede, ondiepe laagte, waarin de beek haar bedding zelf kan vormgeven.

Natuur en Landschapspark Roode Beek/Rodebach

Het Dal van de Roode Beek ligt in een veel groter, grensoverschrijdend natuurgebied. Aan de Nederlandse kant bestaat dit uit het Leiffendervenn, het Dal van de Roode beek en de Schinvelder Bossen bestaat. In Duitsland omvat het park het voormalige Gangelterbruch en de brede dalvlakte van de Rodebach. Beleef de omgeving nu al online en bekijk het filmpje.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Dal van de Roode Beek

Nieuws