Ga direct naar inhoud

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Van buiten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Pas binnen zie je, dat een moderne gasterij in deze eeuwenoude boerderij is ingepast.

Voorhuis Smeerling

Smeerling

De buurtschap Smeerling bestaat uit acht verspreid liggende boerderijen uit de 18e eeuw. De oudste daarvan is Smeerling 15. Het achterhuis van de boerderij is in 1867 vervangen door een Friese schuur. Deze schuur is breder dan het woonhuis en heeft een langsdeel (deel in de lengte van het achterhuis) met baanderdeuren aan de voorzijde. Deze variant op het hallenhuis komt alleen in Oost-Groningen voor. Het woonhuis heeft vensters met roedeverdeling en paneelluiken. Binnen zijn nog betimmeringen en tegelwanden uit de 18e eeuw.

Gasterij

Door de jaren heen is de historische karakteristiek van de oude boerderij goed behouden gebleven. Reden voor Natuurmonumenten om bij de vestiging van een gasterij in de jaren 90 zorgvuldig om te gaan met het gebouw. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen bezoekers van de gasterij genieten van de historische sfeer.

De gasterij is geopend van woensdag tot en met zondag. Op woensdag t/m vrijdag van 10:00 - 17:00 uur, op zaterdag en zondag is de gasterij geopend van 10:00 - 18:00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Glazen inbouw

Door een glazen inbouw is het oorspronkelijke gebouw niet aangetast en goed beleefbaar gebleven. Vanuit het restaurant is de oorspronkelijke dakconstructie van het gebouw goed te zien.

Prijs voor oud en nieuw

In 2012 is de boerderij onderscheiden met de Teenstraprijs van de Boerderijenstichting Groningen, voor de wijze waarop een nieuwe functie is ingepast in een gebouw met behoud van het oorspronkelijke historische karakter.

  • Bouwjaar: Woonhuis: 1742. Schuur: 1867
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, glazen inbouw: Rob Hoogendijk, VHArchitects
  • Status: Rijksmonument
Poffert_Gasterij
Gasterij Natuurlijk Smeerling

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid