Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samenwerking Natuurmonumenten en boeren loont in Dal van de Ruiten Aa

24 maart 2022 | Eefje Nuijten

Drie boeren die elkaar helpen, kennis delen, ‘in elkaars keuken kijken’ en samenwerken met Natuurmonumenten aan de biodiversiteit. Die zich geen concurrent van de anderen voelen, maar elkaar juist herkennen in de manier van werken. “In de manier waarop we willen omgaan met de natuur”, verwoordt Gert Hesse de mening van hemzelf en de twee anderen; Harm Sassen en Arjen Oosting.

Boswachters en boeren in Dal van de Ruiten Aa

“Vanuit dat vertrouwen kun je samen meer bereiken dan in je eentje. Meer bereiken voor de natuur in het Dal van de Ruiten Aa, én meer bereiken voor wat betreft je inkomen. Samen is zoveel logischer dan ieder voor zich.” Hij spreekt, zo benadrukt Gert keer op keer, namens het drietal, ook al zijn de bedrijven heel anders. 

Het drietal boert in het Dal van de Ruiten Aa, een prachtig, kleinschalig en bijna ouderwets deel van oost-Groningen. Zelf heeft hij een gemengd bedrijf met akkerbouw en Charolais runderen, Harm heeft een echt akkerbedrijf en Arjen is vleesveehouder met Lakenvelders en Groninger Blaarkoppen.

Boer Gert Hesse met Charolais runderen

Gert Hesse met Charolais runderen

Pachten

Alle drie pachten ze grond van Natuurmonumenten. Op die Natuurmonumenten-grond, oftewel in het natuurgebied, houden ze natuurlijk rekening met de natuur. Maar ook op hun eigen land vinden ze biodiversiteit én een natuurlijke kringloop belangrijk. Gert geeft een paar voorbeelden van zijn eigen bedrijf. De kalveren blijven bij de moederdieren en op de graanakkers is ook ruimte voor kruiden en bloemen. Alle drie doen dus ook aan particulier natuurbeheer; natuurbeheer op eigen grond. Ze doen het uit overtuiging, maar er moet ook brood op de plank komen. Particulier natuurbeheer is een vak apart. Het vergt immers een minder intensieve manier van boeren. Zo is gras met kruiden ideaal voor vlinders, bijen en vogels, maar ook minder voedzaam. Het levert dus minder op, gaat ten koste van de productie oftewel het bedrijfsresultaat. Het verschil kan worden gecompenseerd met overheidssubsidie, maar alleen als de natuurwinst groot genoeg is. 

 

Boswachters en boer Gert Hesse in het veld

Boswachters en boer Gert Hesse in het Dal van de Ruiten Aa

Lakenvelders

Lakenvelder

Bij elkaar 

Vanuit het idee dat drie – of eigenlijk vier (Natuurmonumenten doet ook mee) – meer weten dan een, bracht Natuurmonumenten de drie boeren bij elkaar. Een unieke samenwerking was het gevolg. Zo neemt de een als hij aan het hooien is, zonder problemen een stukje grond van een ander mee, geeft de een de mest die hij over heeft, aan de ander en worden machines uitgeleend. Ze zitten bij elkaar aan de keukentafel. Niet op vaste tijden, “maar we lopen gewoon makkelijk bij elkaar aan om even te overleggen, ervaringen te delen of om hulp te vragen”.

 

Schouw

Een keer per jaar is er een ‘schouw’ en gaat het drietal samen met Natuurmonumenten een flink aantal percelen langs om te kijken hoe de natuur ervoor staat. “Als je dan met zijn vieren door het veld loopt, deel je vanzelf heel veel kennis en ervaring”, vertelt Gert.

Drie boeren en Natuurmonumenten: samen is meer dan alleen. 

Dit verhaal is geschreven door Monica Wesseling en is mede mogelijk gemaakt door het Europese LIFE IP All5Biodiversity.  Benieuwd naar andere inspirerende verhalen

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Europese LIFE IP All4Biodiversity.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Europese LIFE IP All4Biodiversity.

Vroege Vogels

Vrijdag 29 oktober was de Ruiten Aa bij Vroege Vogels op TV. Kijk het hier terug!

Charolais runderen van Boer Gert Hesse

Eefje Nuijten