Natuurgebied

Dal van de Ruiten Aa

Lakenvelder koe

Welkom in Dal van de Ruiten Aa

Wandelen in het Dal van de Ruiten Aa is alsof je de natuur van ’vroeger’ beleeft. Langs de meanderende beek en de weilanden kun je in het voorjaar genieten van een grote bloemenrijkdom. Kom Oost-Groningen ontdekken!

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over Dal van de Ruiten Aa
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Bijzondere natuur

  In het Dal van de Ruiten Aa liggen twee bijzondere natuurgebieden; het Liefstinghsbroek en het Metbroekbos. Het Liefstinghsbroek is één van de oudste bossen van Nederland. Op aanvraag organiseert Natuurmonumenten excursies naar dit bijzondere stukje natuur.

  Dal van Ruiten A

  Wandelen

  In het Dal van de Ruiten Aa kun je heerlijk wandelen. Natuurmonumenten heeft er een aantal wandelroutes uitgezet, waar je lekker kunt struinen langs de beek en onderweg Lakenvelders tegen komt, een runderras dat typisch is voor deze streek. De routes gaan verder langs heide, akkers en door bos. Voor een uitgebreid wandelnetwerk kijk ook eens op de site van wandelen in Westerwolde.

  Paardrijden

  In Westerwolde is een uitgebreid routenetwerk aangelegd voor ruiters en menners. Dit netwerk heeft ook een verbinding met Duitsland en de Hondsrug in Drenthe. Op de Hondsrug waren al talrijke routes, maar in Westerwolde nog niet. Een speciaal project ‘sprong over het veen’ heeft ertoe geleid dat samen met ondernemers en paardenliefhebbers prachtige routes in Westerwolde zijn gerealiseerd.

  Kanoën

  Beleef de Ruiten Aa eens vanaf een andere kant; het water. Al fietsend en kanoënd het Dal van de Ruiten Aa verkennen. Je kunt uit diverse trajecten en afstanden kiezen. Zodra je de kano aan de wal legt, staat er een fiets voor je klaar om naar het startput terug te keren. Kijk op Peddel en Pedaal voor alle informatie.

  Activiteiten

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Kanoën

  Bekijk ook onze andere wandelroutes in de provincie Groningen.

  Gasterij Natuurlijk Smeerling

  Bij Gasterij Natuurlijk Smeerling kun je terecht voor een kop koffie, huisgemaakte lekkernij of een lunch met regionale producten.

  Beleefpad Smeerling

  Het Beleefpad Smeerling brengt je terug naar de natuur van 'vroeger'. Het beleefpad is geheel toegankelijk voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel.

  Boomweideroute Dal van de Ruiten Aa

  De wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A en door prachtige weides omzoomt door hier en daar een houtwal. Voor of na het wandelen, kun je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling wat drinken.

 • Wandelen

  Boomweideroute Dal van Ruiten A, vlak bij Vlagtwedde

  De wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A en door prachtige weides omzoomt door hier en daar een houtwal. Voor of na het wandelen, kun je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling wat drinken.

  • 3.5 km
 • Wandelen

  Beleefpad Smeerling

  Het Beleefpad Smeerling brengt je terug naar de natuur van 'vroeger'. Langs de meanderende beek en de weilanden kun je in het voorjaar genieten van een grote bloemenrijkdom. Onderweg zijn er voldoende punten om extra van de omgeving te genieten en uit te rusten. En dat geheel ...

  • 2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Gasterij Natuurlijk Smeerling
  • Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde (GR)
  • A28 (Groningen-Assen-Hoogeveen), afslag Veendam. Volg de N33 naar Veendam. Ga in Veendam rechts (N366). Rijd door de Pekela’s richting Stadskanaal. Sla bij Alteveer linksaf richting Vlagtwedde. Tussen Onstwedde en Vlagtwedde ligt Smeerling.

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Dal van de Ruiten Aa

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo