Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het positieve effect van vroeg maaien

18 augustus 2020 | Miranda Fieret

Je ziet onze boswachters er in mei al mee bezig: het vroeg maaien van de graslanden. Drie jaar geleden is hiermee begonnen in de graslanden van Natuurmonumenten West Brabant. In het gebied De Moeren worden de resultaten van ieder jaar gecontroleerd en inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar.

akkerhommel op kruipend zenegroen

Door stukken vroeg in het jaar te maaien krijg je meer variatie en bloemen in de graslanden. Dit doet Natuurmonumenten West-Brabant samen met zo’n 25 pachters. Grassen als gestreepte witbol en Engels raaigras komen op deze manier niet tot bloei. Ze worden juist gemaaid op het moment dat er veel energie naar het vormen van de stengel gaat. In augustus/september maaien we voor een tweede keer. Zo wordt de grond schraler; voedingsstoffen worden uit de bodem gehaald zodat bijzondere bloemen een kans krijgen. Denk hierbij aan kruipend zenegroen (zie foto), brunel en kale jonker.

Na onderzoek door onze ecoloog en vrijwilligster Petra van der Wiel blijkt dat grassen als Engels raaigras sterk zijn verminderd en dat ook gestreepte witbol flink achteruit gaat. Om de resultaten goed te kunnen monitoren, meten we het bedekkingspercentage van soorten op één bepaalde plek. We zien dat de bedekking van bloemen stabiel is en dat het aantal verschillende soorten bloemen flink omhoog gaat. Daar worden we blij van!

Bij vroeg maaien is het natuurlijk wel belangrijk dat je bedacht bent op grondbroeders en reeën. Daarom controleren we de gebieden altijd van tevoren. En waar vogels broeden, wordt niet gemaaid.

Miranda Fieret
Miranda Fieret