Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prachtige waarneming van middelste bonte specht in de Moeren

22 maart 2018 | Miranda Fieret

Vorige week zagen Piet en Kees Baselier, vogelkenners en vrijwilligers bij Natuurmonumenten, een middelste bonte specht in natuurgebied de Moeren vlakbij Zundert. En dat is bijzonder want deze vogel komt in Nederland niet veel voor. De middelste bonte specht voelt zich blijkbaar thuis tussen de oude eikenbomen van de Moeren. “Door de speciale roep die deze specht liet horen kun je spreken van een broedterritorium, ” sprak Kees enthousiast. “En we hebben hem ook nog goed kunnen zien met de verrekijker nu de bomen nog kaal zijn.”

De middelste bonte specht is in deze streek een zeldzame broedvogel

Zeldzaam

De middelste bonte specht is in deze streek een zeldzame broedvogel en is met name in deze periode van het jaar actief. De vogel lijkt op de grote bonte specht, maar is iets kleiner, heeft een kortere snavel en een wit gezicht. Bovendien loopt de rode kruin door tot in de nek. Ook is deze specht roze aan de onderkant en is dus minder rood dan de grote bonte specht.

Oude Buisse Heide

Een paar weken geleden heeft een andere vogelaar ook een middelste bonte specht gezien vlakbij de Herenkamer in de Oude Buisse Heide. Het broedterritorium van de middelste bonte specht is minimaal 500 meter. Dit is dus waarschijnlijk een andere vogel geweest. Het is niet bekend of ook deze middelste bonte specht aan het broeden is.

Goed leefgebied

De middelste bonte specht is gesignaleerd in een van de oude eikenlanen in de Moeren. De oude landgoederen die kenmerkend zijn voor deze streek, zijn heel aantrekkelijker voor vogelsoorten als de specht. De loofbossen met de oude bomen vormen niet alleen een goed leefgebied voor spechten maar ook de boomklever en de bosuil voelen zich hier thuis. De holtes in de bomen bieden nestgelegenheid en er is volop voedsel te vinden zoals insecten, spinnen en larven.

Ontdek het zelf

In het natuurgebied de Moeren loopt de 'witte' Rondelenroute (2,7 km). Let tijdens je wandeling goed op bij de oude eiken. Misschien zie je dan de middelste bonte specht. 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret