Ga direct naar inhoud
Nieuws

Erfgoed status voor traditionele bevloeiing van de Pelterheggen

03 juli 2020 | Yvonne van Moll

Eeuwenlang is het bevloeien van graslanden overgedragen van generatie op generatie. Vroeger van boer op zoon, tegenwoordig van boswachter op boswachter. Een oud ambacht dat tegenwoordig nog maar op twee plaatsen in Nederland wordt uitgeoefend. Het specialistische werk is sinds deze week toegevoegd aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed.

Pelterheggen op De Plateaux

Levend erfgoed

Immaterieel erfgoed bestaat uit culturele fenomenen zoals ambachten, feesten en sociale praktijken. Een dynamische vorm van erfgoed dat een schakel vormt tussen heden, verleden en toekomst. Dit jaar is de traditionele bevloeiing van grasland, dankzij Eric Brinckmann van het vloeiweidencomplex in Lankheet, bijgeschreven op de Nederlandse inventarislijst van immaterieel erfgoed.

 “We zijn trots op deze status” vertelt Joris Hurkmans, boswachter bij Natuurmonumenten. “Sinds 1982 hebben we de Pelterheggen in eigendom en werken we aan instandhouding en beheer van het vloeiweidencomplex. Met een goed werkend systeem en bijzondere flora en fauna als gevolg. Collega Michel Hendrix nam vanuit Natuurmonumenten het initiatief om de bevloeiing op de erfgoedlijst te krijgen. Nu twee jaar later zijn we, mede dankzij betrokkenheid van waterschap, gemeenten, de Groote Heide en voormalig gedeputeerde Anne-Marie Spierings, die het aanvraagtraject hebben gesteund, toegevoegd aan de lijst. We zijn blij met de waardering voor ons werk en de vermelding op de immaterieel erfgoedlijst” besluit Joris zijn verhaal.

Traditionele bevloeiing van grasland

Bevloeien is een vorm van landbouwtechniek, waarbij graslanden door stromend water bemest worden met kalk en mineralen uit rivieren, beken en bronnen. Met behulp van de kleinste hoogteverschillen en een ingenieus systeem van sloten en sluizen vloeit het water over de weiden, waardoor een rijk graslandschap ontstaat. Het doel is de grasgroei te stimuleren om uiteindelijk zoveel mogelijk kwalitatief goed gras/hooi te kunnen oogsten. In Nederland wordt dit nog in twee gebieden gedaan: op de 'Pelterheggen' in Noord-Brabant en op 'het Lankheet' in Twente.

Het vloeiweidencomplex bewonderen? Wandel dan het Vloeiweidenpad of het Tweelandenpad.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll